“Verdwijn in het decor van wielerkampioenen”

Wandelexpert Koen deelt zijn geheimenKoen, 53 jaar oud
Woont met zijn vrouw Sandra en kinderen Arno (26), Robbe (23) en Jette (17) in Mollem
Werkt als grafisch ontwerper
Favoriete wandeling: Streek-GR Dijleland
 
 
 
Na een zwaar motorongeval nam Koen Jansens (53) zich voor ooit de Vierdaagse van de IJzer te stappen. Sindsdien gaat hij geen wandeluitdaging uit de weg. Hij bedwong de Dodentocht (100km), de Belgian Coast Walk (80km), de Western Front Trail (60km) en veel meer langeafstandsroutes. Maar het liefst wandelt hij gewoon dichtbij huis in Vlaams-Brabant. Zijn motto? De wijde wereld begint voorbij de voordeur.
 
 
streekgr-dijleland-foto

Wandelvakantie langs de Streek-GR Dijleland

Verdwijn in het decor van wielerkampioenen


In dé wandelprovincie van Vlaanderen wacht je om elke hoek wel een nieuw verhaal, een verrassende ontmoeting of een ander bijzonder landschap. De Vlaams-Brabanders hoeven maar de deur achter zich toe te trekken om de wereld te ontdekken. Koen Jansens weet van wandelen, en hij doet dat het liefst in het decor van echte wielerkampioenen. 
 
De mooiste wandelvakantie begint in het hart van ons land. De Streek-GR Dijleland vertrekt in het historische centrum van Leuven en maakt een lus van 131 kilometer door een verrassend groene streek. “Zeven dagen doe je erover”, zegt fervent wandelaar Koen.


___

“Van het ene hartelijke logeeradres naar de andere B&B. Maar je kan ook gewoon enkele dagetappes uitkiezen want het begin- en eindpunt van elke etappe kan je heel gemakkelijk met het openbaar vervoer bereiken.”Wandelen als een WK-renner

“Mijn favoriete wandeling brengt me naar het deinende landschap van de Laan- en Voervallei. Waar op de heroïsche hellingen nog maar net wielergeschiedenis werd geschreven tijdens het wereldkampioenschap wielrennen. De etappe van Sint-Joris-Weert naar Tervuren is net 20 kilometer lang en heeft gewoon alles wat je van een goede wandeling verwacht: veel natuur, mooie vergezichten, boeiende geschiedenis en ook een vleugje pracht en praal.””
 

Paradijs voor vogelliefhebbers

“Ik hou van vlonderpaden over het water. Alsof je ergens heel ver weg door een afgelegen moeras dwaalt. En dat is eigenlijk ook zo in het Grootbroek, een waterplas van 30 hectaren groot in de moerassige weiden van het Dijleland. Een vogelparadijs. Zoek mee naar de tjiftjaf, woudaap, tuureluur, witgat, kluut en nog een heel pak andere grappige vogelnamen. In de trekperiode spot je hier zelfs een visarend.”
 

De bekendste hellingen van Huldenberg

“De Laanvallei is één langgerekte natuurparel met hooilanden, beukenbossen en open heide. Maar voorbij Terlanen klim je uit de vallei richting Huldenberg. Hier zie je de beruchte hellingen van de Moskesstraat en de Smeysberg waar elke wielrenner naar uitkijkt, prof én liefhebber. De wandeling volgt een nog mooiere route naar boven. Je beloning is het mooie uitzicht over de velden.”
 

Herfstwandeling in het Zoniënwoud

“Het bos in de verte is het Zoniënwoud dat zich aankondigt. Sprookjesachtig mooi in de prille herfst als de eerste bladeren voorzichtig geelgroen kleuren. Nog even en de schakeringen worden intenser om dan een zacht bruin tapijt van bladeren onder je voeten je spreiden. Je wandelt door lange dreven en over kronkelige bospaden in het grootste beukenbos van het land. Wist je dat het woud al in de 12de eeuw het decor was voor indrukwekkende jachttaferelen van vorsten en hertogen?”
 

Het mooiste park van het land

“Aan de rand van het Zoniënwoud kom je in het mooiste park van het land. In het Warandepark van Tervuren flaneer je langs het water in de Franse tuin. Het prachtige Koloniënpaleis, een ruïne van een hertogelijk paleis en het Afrikamuseum vertellen de geschiedenis van dit heerlijke stukje groen. 
 
“Zo heeft elke etappe van de Streek-GR-Dijleland haar verhalen en verrassingen. En als je dacht dat er weinig natuur te vinden is in het hart van Vlaams-Brabant, dan verander je hier helemaal van mening.”
 
 

Ontdek hier alles over de Streek GR-Dijleland


Tips van Koen, langs de Streek-GR Dijleland

 

indencongo-foto

1. ’t Klein Verzet en In den Congo

Legendarische wielercafés onder de kerktoren van Terlanen en Vossem. Ook als wandelaar ben je hier welkom!
 

 

brouwerijdekroon-foto

2. Brouwerij De Kroon

Brouwerij, bierlabo, museum en sfeervol eetcafé in hartje Neerijse.

 

africamuseum-foto

3. AfricaMuseum

Meer dan een eeuw oud maar grondig vernieuwd tot een hedendaagse ode aan een trots continent.
 

 

parkvantervuren-foto

4. Park van Tervuren

Ooit een jachtdomein van hertog Hendrik I, nu een prachtig wandelpark met een neoklassieke Franse tuin, een statig Warandebos en fraaie historische gebouwen.
 

 

zonienwoud-foto


5. Zoniënwoud

Een prachtige beukenkathedraal met 4421 hectare aan edel groen, kaarsrechte dreven en sierlijke bospaadjes.
 
 
 
 
 

Plan alvast je wandelvakantie

Een wandelvakantie is het helemaal! Op het ritme van je voetstappen ontdek je de streek en elke avond wacht je een hartelijkeB&B of een leuk hotel om op krachten te komen. En na een lekker verwenontbijt kan je er weer tegenaan. Langs de Streek-GR Dijleland vind je onder meer volgende logies:

Meer inspiratie voor een wandelvakantie vind je op deze pagina
 
dijleland-foto