Stop 1: Universiteitsbibliotheek & Toren

'Leuven heeft gebrand'

Begin je dag met een bezoek aan de Universiteitsbibliotheek en beklim de bibliotheektoren. Het historische gebouw op het Monseigneur Ladeuzeplein heeft een turbulente geschiedenis en kan je bezoeken aan de hand van een audiogids. Zeker de prachtige houten leeszaal mag je niet missen. Tijdens de beklimming van de 80 meter hoge bibliotheektoren kom je op elk van de vijf verdiepingen een fototentoonstelling tegen die je meenemen door vijf markante tijdsperiodes. Boven wacht een uniek uitzicht over Leuven je op.

Adres: Monseigneur Ladeuzeplein 21, 3000 Leuven (Toon kaart)
Meer info: op de website van VisitLeuven

Bibliotheek - foto 3Bibliotheek - foto 1Bibliotheek - foto 3

Stop 2: Oude Markt

‘De langste toog van Europa’

Van al dat klimmen krijg je dorst! Je volgende stop is de Oude markt van Leuven, ook gekend als de langste toog van Europa. Meer dan 30 horecazaken liggen er rond het unieke plein, hier zal je zeker je dorst kunnen lessen. Midden op de Oude Markt zie je de Kotmadam zitten, zij waakt over de studenten die er vanaf september samenkomen.

Adres: Oude Markt z/n, 3000 Leuven (Toon kaart)
Meer info: op onze website

TIP: Etenstijd? Restaurants in overvloed in Leuven: Italiaans, Chinees, Japans, Mexicaans, Marokkaans, Thais of gewoon Belgische keuken. Passeer zeker de Muntstraat, dé culinaire hoofdstraat van Leuven.

Oude markt - foto 2Oude markt - foto 1

Sportief intermezzo: Linieroute

Voor het vervolg van de dag heb je een fiets nodig. De Linieroute is een nieuwe fietsroute die je door het oorlogslandschap van Vlaams-Brabant leidt. Op een traject van 56 km fiets je langs bunkers van de KW-linie naar het kanaal Leuven-Mechelen. Onderweg kan je even halt houden bij de antitankgracht in Haacht en na ongeveer 45 km kom je aan bij het Belevingscentrum '14-'18 in Tildonk. Dit is je volgde halte (Stop 3: Belevingscentrum 14-18 Tildonk), na je bezoek aan het belevingscentrum heb je nog een goede 10 km voor de boeg tot je weer in het centrum van Leuven aankomt.

Startplaats vanuit Leuven: Grote Markt, 3000 Leuven, bij knooppunt 10.
Knooppunten vanuit Leuven: 10 - 74 - 38 - 95 - 94 - 98 - 97 - 20 - 77 - 41 - 21 - 22 - 23 - 99 - 26 - 27 - 28 - 32 - 31 - 93 - 12 - 10. 
Afstand: 56 km. Door aan knooppunt 97 door te steken naar knooppunt 28, kort je de route in tot 33 km.
Geen eigen fiets? Een fiets kan je huren aan het station van Leuven bij het Fietspunt
Linieroute - foto

Stop 3: Belevingscentrum 14-18 Tildonk

'Ga honderd jaar terug in de tijd'

In het belevinsgcentrum in de Engelenburcht lees je dagboeken, volg je troepenbewegingen en voel je mee met de bewoners van het klooster en het dorp tijdens de Groote Oorlog. De boeiende expo werd uitgebreid met verhalen uit de actualiteit. Je kan zo de portretten en verhalen van oorlogsvluchtelingen ontdekken. Voor groepen, scholen en kinderen is er een aangepast aanbod. Ontdek alle activiteiten in de UIT-agenda.

Adres: Kruineikestraat 5 A, 3150 Tildonk (Toon kaart)
Meer info: op onze website

TIP: In brasserie 'Engelenburcht My Resto' aten vroeger ook de missiezusters. Het is er heerlijk vertoeven op het zonnige terras in de binnentuin voor een drankje, lunch of diner.

Tildonk - foto 1Tildonk - foto 2Tildonk - foto 3
Fietsnetwerk Vlaams-Brabant

Fietsnetwerk Vlaams-Brabant (NL, FR, DE & EN)

Eindeloos fietsen op het fietsnetwerk Vlaams-Brabant

Prijs publicatie: 7,0 euro (Verzendkosten publicatie: niet inbegrepen)