De genomineerden voor de eerste 4 Toerisme Awards 2018 zijn gekend! Voor de winnaar van de vijfde en laatste award hebben we de hulp van het publiek nodig. Stem op jouw favoriete genomineerde en maak kans op 1 van de 10 weekendarrangementen in onze provincie. Hieronder kan je aan de hand van leuke filmpjes kennismaken met de genomineerde.

Publieksprijs


Juryprijs

Er werd een professionele jury aangeduid om de 110 inzendingen grondig te bekijken. De jury nomineerde per categorie drie inzendingen. De genomineerden maken kans op de eindoverwinning in hun categorie en dus op het winnen van een award.

De genomineerden voor de Toerisme Awards Vlaams-Brabant 2018 zijn:

 1. Logies met Streekidentiteit

  • B&B De Meren - Langdorp: de uitbaters van B&B De Meren in Langdorp zijn fier op hun streek en dat delen ze graag met hun gasten. Voor wandel of fietstips kan je steeds bij hen terecht. Eerder zin in een kanotocht op de Demer, het kan allemaal.

  • Kasteelhoeve Wange - Landen: deze kasteelhoeve is op zichzelf al een uniek streekproduct. De uitbaters zijn erin geslaagd de oorspronkelijke functie van de hoeve in de streek te herstellen en te transformeren in een hedendaagse vorm.

  • Station Racour - Landen: hier vind je een unieke plek voor families om een vakantie te ‘beleven’. Een persoonlijke aanpak en gastvrijheid staan in dit station centraal.

 2. Toeristisch product

  • Belevingscentrum Het Moment - Averbode: door de eigentijdse herinrichting van de onthaalpoort in het gebied van de Merode is de abdij en de omgeving errond een boeiend toeristisch product. Het landschap wordt ontsloten en het aanwezige erfgoed en de geschiedenis worden in de kijker gezet.  

  • Brouwerij De Kroon - Neerijse: deze brouwerij uit Neerijse brengt wetenschap en toerisme samen, beiden ondergedompeld in een sterk bierverhaal. De brouwerij heeft een eigen brewpub en in het brouwhuis worden eerlijke gerechten gepresenteerd. Er worden ook bierdegustaties, foodpairingavonden en opleidingen georganiseerd. 

  • Ontmoet de Demer - Demervallei: het Regionaal Landschap Noord-Hageland brengt in samenwerking met verschillende partners het verhaal van de Demer opnieuw tot leven. Aan de hand van vijf ontmoetingsplaatsen komt er een toeristisch recreatief netwerk tot stand in de Demervallei.

 3. Iedereen Toerist

  • ’T Silsomhof - Erps-Kwerps: met de aanleg van het toegankelijke Wij-Depad zorgen de uitbaters van 'T Silsomhof ervoor dat iedereen kennis kan maken met de geiten, schapen en pony's in de Kijk-Doe-speelboerderij en door de weiden kan wandelen/rijden. Het pad werd via crowdfunding gefinancierd.

  • Cachers Universe – City Leuven - Leuven: in het Meerdaalwoud heeft UCLeuven een reeks caches op maat van geocachers met een fysieke beperkingen geplaatst. Deze 'handicaches' dragen een rolstoelicoon en lokken veel groepen, met personen met een beperking, naar het Meerdaalwoud.

  • Domo vzw - Leuven: deze vzw werkte een aanbod en beleid uit om sociale uitsluiting tegen te gaan. Hun vrijwilligers bieden steun aan kwetsbare ouders en moedigen hen aan om te zorgen dat hun kinderen meer toekomstkansen krijgen.

 4. Erfgoed

  • Belevingscentrum Het Moment - Averbode: het belevingscentrum wil de historische verankering van de abdij in de traditie van landbouw en voeding ontsluiten voor het publiek. Bij de ingrijpende renovatie is rekening gehouden met zowel de historische waarde van de site als de moderne voorwaarden wat betreft duurzaamheid, gebruiksgemak en toegankelijkheid.

  • Herisemmolen - Alsemberg: deze voormalige kartonfabriek is een oud, 19e eeuws industrieel complex, ontstaan uit een papiermolen uit 1536. Op deze unieke locatie kan men leren hoe vroeger papier en karton gemaakt werd en hoe de industrie geëvolueerd is doorheen de tijd.

  • Ruisbroekmolen - Bierbeek: de beschermde watermolen maakt deel uit van een beschermd dorpszicht en stond al 40 jaar leeg. De huidige eigenaars hebben de site nieuw leven ingeblazen door er een toeristisch en educatief centrum van te maken met de Ruisbroekmolen als middelpunt.