“Boomverbeelding”

Wandelexpert Fien deelt haar geheimenFien, 39 jaar oud
Woont in Leuven
Reist en wandelt graag in binnen- en buitenland
Inspiratie: volg Instagram @fienterest
Bakt en deelt lekkere internationale gerechten op https://zoetefeesten.blogspot.com/
 

Fien De Jonghe (39) uit Leuven wandelt elke dag, al is het maar een blokje om. In Heverleebos en Meerdaalwoud snuift ze de herfstgeur op en geniet ze van het kleurenpalet en de bosgeluiden. De mooiste wandelplekken deelt ze op www.instagram.com/fienterest
Fien bakt en deelt lekkere internationale gerechten op https://zoetefeesten.blogspot.com
 
foto-onderaan

Boomverbeelding

Het mooiste loofbos van Vlaanderen


Kruip wat dieper in je kraag en laat het novemberweer z’n gang gaan. “Het hoort bij een stevige herfstwandeling door het mooiste gemengde loofbos van Vlaanderen. De kleurschakeringen zijn er gewoon prachtig”, zegt Fien.
 
Fietsers, joggers, wandelaars, mountainbikers … Er staat altijd wel een groepje vertrekkensklaar op de parking van cultuurcentrum De Borre. “En gelijk hebben ze, want het Mollendaalbos is een prachtige uitloper van het Meerdaalwoud. Na een kleine aanloop van weidse vergezichten verdwijn je in de holle wegen het dichte bos in. Gelukkig zijn er de knooppunten, want het hele boscomplex is meer dan 2000 ha groot. Daar kan je echt in verdwalen.”
fien-foto-klein

De beroemde ‘Dikken Eik’

“Het Meerdaalwoud telt meer dan duizend dikke eiken met een stamomtrek van meer dan 2,5 meter. De allerdikste en allicht ook de oudste eik staat in de – jawel – Dikke Eikdreef. Vlakbij de kruising met de Kanseliersdreef. De boom staat er al sinds de tweede helft van de 17de eeuw!” 


Het mysterie van de Kanseliersdreef

“De Kanseliersdreef vind ik de mooiste en zeker de meest mysterieuze dreef van het hele woud. Je kijkt uit over de glooiende velden aan de andere kant van de taalgrens. In een stevige beuk zie je een lijstje Franstalige namen en een wat moeilijk leesbare datum uit 1914 gekrast. ‘Souvenirs’ – ‘herinneringen’ – staat bovenaan. Wat speelde zich hier af aan het begin van de Eerste Wereldoorlog? Als de bomen konden spreken…”


Kunstwandeling

Aan de Walendreef zingt ‘het fluiterke van het klein geluk’ je vrolijk toe. Al hoor je er niet veel van. Het houten beeldje van de zingende vogel staat hoog op een gebeeldhouwde boomstam. “Een werk van lokaal kunstenaar Ad Wouters die geen gevallen stam of gestorven boom onbenut laat. Met veel fantasie brengt hij de gekste verhalen tot leven. Herken je de insecten op de stam van ‘het fluiterke’? Eén dier past er niet bij. Welk?”


Proef de Bierbeek Tripel

“Geniet van een Bierbeeks biertje in het Borrestaminee aan het eindpunt van je wandeling. Of wandel nog even naar de Ruisbroekmolen waar zes vrienden de Dorpsbrouwerij Bierbeek startten. De Bierbeek Tripel in hun eerste brouwsel, en het smaakt!” 
 


Op pad

De Dikke Eikwandeling (12,7 km) vertrekt op de parking van cc De Borre, Speelpleinstraat 10 in Bierbeek. Volg van CC De Borre de knooppunten 77 - 78 - 73 - 74 - 75 - 76 - 113 - 114 - 115 - 72 - 71 - 70 - 7 – CC De Borre. 
 
Download hier je gratis wandelkaart.
 
De Dikke Eikwandeling is een suggestielus op het wandelnetwerk Zuid-Dijleland.
Meer gratis wandelkaartjes

Meer bostips van Fien

zoet-water-foto

1. Nagenieten aan het Zoet Water

Dat doe je in een brasserie aan de rand van de vijf vijvers. Van hieruit vertrekken veel wandelingen dieper het bos in. Maurits Noëstraat , 3050 Oud-Heverlee. 
 

 

meerdaalwoud-foto

2. Eindeloos wandelen

Je kan de knooppunten volgen of op goed geluk door het Heverleebos en Meerdaalwoud dwalen. Het wordt gegarandeerd een deugddoende boswandeling. 
 

 

pad-van-ad-foto

3. Het pad van Ad

Kunstenaar Ad tovert afgestorven eiken van het Meerdaalwoud om tot beelden waar je instant vrolijk van wordt. 
 

 

torenvalk-foto


4. Onthaalpoort De Torenvalk

Een tof, nieuw vertrekpunt om het Heverleebos en Meerdaalwoud te verkennen. Met een uitkijktoren, een multimovepad, een hondenlosloopzone, een toegankelijk pad, picknickbanken en meer. Naamsesteenweg 72, 3052 Oud-Heverlee 
 
 
 
 

Plan alvast je wandelvakantie

Een wandelvakantie is het helemaal! Op het ritme van je voetstappen ontdek je de streek en elke avond wacht je een hartelijke B&B of een leuk hotel om op krachten te komen. En na een lekker verwenontbijt kan je er weer tegenaan. In de omgeving van de Dikke Eikwandeling vind je onder meer volgende logies:
 
Meer inspiratie voor een wandelvakantie vind je op deze pagina
 
 
foto2-onderaan