“Wandelen is verwondering, zeker in Vlaams-Brabant”

Wandelexpert Dorien deelt haar geheimenDorien, 27 jaar oud
Groeide op in Beersel, woont met haar vriend in Leuven
Inspiratie:
 

 
Dorien Draps (27) uit Leuven is zot van de buitenlucht en ‘lover of all things slow’. Ze haalt kracht uit lange natuurwandelingen. Weg van de platgetreden paden, naar de bergen of het bos in de uithoeken van Europa. Maar het avontuur loert evengoed om de hoek in haar thuisprovincie Vlaams-Brabant. Volg haar blog en podcast op opwandel.be
 
hallerbos-vergezicht-foto

Natuurparels, mysterie en een geuze

Verwondering in de Zennevallei


“Wandelen is verwondering, zeker in Vlaams-Brabant”, weet Dorien Draps. Ze neemt ons mee door de Zennevallei voor een wandeling vol afwisseling. Naar een woest landschap met een mysterieuze toren, de stilte van het bos en de smaak van een geuze op een charmant dorpsplein.
 
“Ik woon in Leuven, maar af en toe ga ik terug naar de rust van mijn geboortestreek: het Pajottenland en de Zennevallei. Hier vind je nog die verstilde natuurplekken. Op deze Boommarterwandeling wandelen we langs het groene lint rond Halle. Meteen als je van de parking langs een smal bospad het Hallerbos binnenwandelt, verdwijnt de wereld achter je. Niet lang, want een kilometer verder heb je een open zicht over Halle en de toren van de Sint-Martinusbasiliek. Neem je tijd, zet je vijf minuten in het gras en neem het landschap helemaal in je op. Een simpele meditatie kan zo’n deugd doen.”
 

___

“Meteen als je van de parking langs een smal bospad het Hallerbos binnenwandelt, verdwijnt de wereld achter je.”
 

Bier uit het Pajottenland

“Je hoeft nooit lang te wachten om je weer helemaal te omringen met natuur. Eerst stap je langs de rand van het Maasdalbos om dan het Warandepark te verkennen. Dat is een tof natuurpark met houten speeltuigen, een bijenhal, picknickplekken vlakbij de kerk van het dorpje Essenbeek. Nog niet heel lang geleden was dit een maisveld. Hier zie je het Plan Boommarter in actie: meer natuurplekjes als een lint rond Halle. Daar kan ik alleen maar heel blij van worden.”
 
Even dringt het geluid van de autosnelweg zich op, maar vandaag maakt die geen kans. Het landschap met poelen vol leven en sierlijke bomenrijen neemt snel weer over als het dorp Lembeek in zicht komt. Een dorp met een gezellig pleintje waar een geuze van brouwerij Boon altijd smaakt. Zelf ben ik niet zo’n bierfanaat, maar mijn vader baatte vroeger Brouwerij Oud Beersel uit. Geuze, lambiek en kriek zitten dus in mijn bloed én in het bloed van het Pajottenland, want deze bieren zijn superkenmerkend voor de streek.’
 


De mooiste plek van Halle

Aan de overzijde van het Kanaal Brussel-Charleroi krijgt het dorpslandschap een grillig kantje. Plots lijkt de natuur woest, met moeras en bloemrijke graslanden en een stoere middeleeuwse toren. Eenzaam en mysterieus “Prachtig, maar ook een beetje nep. Het landschap werd gekneed door de jeneverstoker Paul Claes die hier in zijn kasteel woonde. Ook de ‘middeleeuwse’ toren is niet middeleeuws, maar werd in 1854 nagebouwd. Toch is dit een heel bijzondere plek, het werd in 2009 verkozen tot mooiste plek van Halle.” 
En de naam Malakoff? Dat is allicht een verwijzing naar de Slag om Malakoff tijdens de Krimoorlog van 1853 tot 1856.
 


Dwars door het Hallerbos

De wandeling rijgt de plukjes natuur aan elkaar. “Eerst de natte hooilanden vol bloemen van natuurgebied Berendries. Dan weer naar het Maasdalbos waar je altijd wel enkele reeën kan spotten. En dan wacht het Lembeekbos op de taalgrens. Zoveel variatie. Een vlucht van enkele uren naar een wereld vol afwisseling en heerlijk groen, een leuke kennismaking met de streek.” 
 
Wil je de stilte en pracht van het Pajottenland pas écht leren kennen? Laat je dan volledig opslokken door het prachtige Hallerbos of door de vele wandelpaden rond Dworp. Oh, en een wandeling in de omgeving van Pepingen is ook altijd een goed idee. Happy hiking!
 


In het spoor van de boommarter

De wandeling ‘In het spoor van de boommarter’ (14 km) is het resultaat van een sterke samenwerking van heel wat organisaties met als doel meer bos en natuur creëren in en rond Halle. De wandeling is helemaal bewegwijzerd met een boommarterfiguurtje. Vertrek op de parking van het bosmuseum (Vlasmarktdreef 4 in Halle). Draag stevig schoeisel want bij regenweer kunnen de paden drassig zijn. Download hier het plannetje.

Tips van Dorien

Je kan oneindig veel deugddoende wandelingen maken in het Pajottenland en de Zennevallei. Dus blijf gerust een dagje langer. Dorien geeft graag wat niet te missen tips.

 

hallerbos-foute

1. Verdwaal in het Hallerbos

Wereldberoemd voor het tapijt van boshyacinten in het voorjaar, maar ook wondermooi de rest van het jaar. De sportieve Reebokwandeling is een absolute aanrader, aldus Dorien. 
 

 

lambiekland-foto

2. Proef van Lambiekland

De wilde gisten in de Zennevallei doen al eeuwenlang hun ding in de brouwerijen van de streek. Een oud maar springlevend bier. 
 

 

sint-martinusbasiliek-foto

3. Bezoek Halle

De bouw van de Sint-Martinusbasiliek startte al in 1341. Maar Halle is zoveel meer dan een eeuwenoude bedevaartstad. 
 

 

kasteel-beersel-foto


4. Ontdek Beersel

Met een bezoek aan het bekende Kasteel van Beersel én aan brouwerij Oud Beersel. Doriens vader baatte de brouwerij vroeger uit. 
 Plan alvast je wandelvakantie

Een wandelvakantie is het helemaal! Op het ritme van je voetstappen ontdek je de streek en elke avond wacht je een hartelijke B&B of een leuk hotel om op krachten te komen. En na een lekker verwenontbijt kan je er weer tegenaan. In Halle vind je onder meer volgende logies:
 
Meer inspiratie voor een wandelvakantie vind je op deze pagina

Verbindingskaarten

Dorien ontwikkelde samen met experts een set van 60 Op Wandel-verbindingskaarten. Met 60 conversation starters en opdrachten die je helpen om even stil te staan bij jezelf, de natuur en de wereld. Zo krijgt elke wandeling een diepere betekenis. Gebruik ze alleen of in groep, uren wandelplezier gegarandeerd. 
Meer weten? www.opwandel.be
 
 
op-wandel-foto