“Springen in een heksenkring”

Wandelexpert Britt deelt haar geheimenBritt, 40 jaar oud
Woont met haar man Steven en
haar kinderen Lars (14) en Mirthe (10) in Webbekom
Werkt bij de Vlaamse Overheid
Favoriete wandeling: Speelbergwandeling
 

 
Britt Jonckers (40) uit Webbekom ontdekte tijdens de coronacrisis het plezier van het wandelen. Gewoon dichtbij huis, de deur uit en op ontdekking in haar achtertuin Vlaams-Brabant. En het liefst met haar dochtertje Mirthe erbij, op zoek naar die speciale plekken waar het avontuur om de hoek loert. Volg Britt op: www.instagram.com/day_trips_with_kids
 
Britt-foto2-bovenaan

Keizerlijke verhalen en een stenen labyrint

Avontuurlijk wandelen met de kinderen


De Speelbergwandeling! De naam alleen al maakt Mirthe (10) enthousiast. Wandelen is nooit saai in Vlaams-Brabant, dé wandelprovincie van Vlaanderen. “Maar om kinderen te overhalen is er nog wel wat meer nodig”, zegt mama Britt Jonckers. Zoals een tof ravotbos met een labyrint, een wit sprookjeskasteel en het bed van Napoleon.
 
“De Chartreuzenberg is niet alleen een speelberg, ook een plek waar je helemaal tot rust komt. Aan de ingang van het Chartreuzenbos moet je door een bijzondere houten poort in de vorm van de zon. “De start van de natuuroase Chartreu-ZEN-bos”, weet Britt. “Een kort wandelpad voor wie stilte en bezinning in het bos opzoekt, maar voor kinderen met wat fantasie komt er een heel andere wereld tot leven.”

Springen in de heksenkring

“Het labyrint van grote brokken ijzerzandsteen heeft iets van een grote heksenkring. ‘Het volgen van een labyrintpatroon in alle rust en stilte is een belevenis waarbij je je afstemt op je eigen innerlijk’, staat er te lezen. “Dat ziet Mirthe anders, voor haar is het een avontuurlijk pad om van steen tot steen te springen zonder de grond te raken. Het houten yogaplatform wat dieper in het bos? Dat is een danspodium met de bomen als publiek. Het uitgesneden gezicht in de boomstam? Een oude bosgeest. En nog wat verder wacht je een houten bed, met kussen en al. Wel hard.”
 

___

“Het volgen van een labyrintpatroon in alle rust en stilte is een belevenis waarbij je je afstemt op je eigen innerlijk”
 
 
 

Sprookjesachtig wijndomein

“De wandelknooppunten brengen ons door mooie holle wegen naar het dorpje Linden, waar de kasseien van de Kerkdreef leiden naar een prachtig kasteeldomein. Het witte kasteel lijkt uit een sprookjesboek ontsnapt. Ondernemer Urbain Vandeurzen kocht het enkele jaren geleden en startte hier zijn eigen wijndomein. Als we in de herfstzon tussen de wijnranken naar het Lindenbos wandelen, zijn we niet meer in Vlaams-Brabant maar ergens in het verre zuiden.”
 


Steile hellingen, holle wegen

“Het uitzicht over de vallei en de Chartreuzenberg aan de overzijde is gewoonweg prachtig, als we de autovrije Sneppenstraat door wandelen. Onze wandeling kronkelt wat later door het Chartreuzenbos met zijn grillige landschap, steile hellingen en diepe holle wegen.”
 

bed-van-napoleon

Eten in het Bed van Napoleon

“Aan de rand van het bos staat een wel heel speciaal eethuisje. Het Bed van Napoleon, en dat bed staat er ook echt. Het verhaal wil dat Napoleon Bonaparte hier in mei 1810 de nacht doorbracht, nadat hij met een handvol soldaten in de Hagelandse bossen was verdwaald. Boerendochter Eliane viel als een blok voor de Corsicaanse charmes van de keizer en na een onstuimige nacht gebeurde het onvermijdelijke: ze was zwanger.”
 
De patron knipoogt eens lachend naar Mirthe als hij het verhaal vertelt. “Of het waar is? Misschien wel, misschien niet, wie zal het zeggen? Dat weet alleen het bed zelf.”
 


Op pad

Britt startte de Speelbergwandeling (11,4 km) op de kleine parking, vlakbij het kruispunt van de Lindestraat en Meidries in Holsbeek. Volg de knooppunten 113 - 114 - 57 - 52 – 5 - 51 - 53 - 55 - 56 - 47 - 19 - 18 - 111 – 112 – 113.
 
Download hier gratis de wandelkaart!

Tips van Britt voor meer kinderavonturen

 

kasteel-van-horst

1. Kasteel van Horst

Een ridderlijk feestkasteel met een echte ophaalbrug, een versterkte middeleeuwse toren en verhalen om van te rillen.
 

 

troostembergbos

2. Speelzone Troostembergbos

Een plezant speelbos met een speelzone van meer dan 2 ha groot. Plaats genoeg voor stevige kampen, klauterbomen en takkengevechten.
 

 

speelbossen

3. Speelbossen

In de Vlaams-Brabantse speelbossen wachten je uitdagende klimtuigen, fantasievolle sculpturen en vele meer bosavonturen.
 Plan alvast je wandelvakantie

Een wandelvakantie is het helemaal! Op het ritme van je voetstappen ontdek je de streek en elke avond wacht je een hartelijke B&B of een leuk hotel om op krachten te komen. En na een lekker verwenontbijt kan je er weer tegenaan. In de ruime omgeving van de Speelbergwandeling vind je onder meer volgende logies:
 
Meer inspiratie voor een wandelvakantie vind je op deze pagina
Britt-foto-onderaan Wijndomein Vandeurzen