Stop 1: Wijngaard ten Gaerde

‘Het ambacht van a tot z’

We beginnen de dag in Houwaart. Het glooiende landschap van de Hagelandse heuvels vormt de ideale omgeving om aan wijnbouw te doen. Dat hadden vader André en zoon Danny ook door, in 2010 plantten ze de eerste wijnstokken van hun wijngaard. Ondertussen kan je genieten van hun rode, witte en rosé wijnen. Tijdens een rondleiding tussen de wijnranken vertelt wijnbouwer Danny Van de Gaer je alles over zijn passie voor wijn. Achteraf kan je genieten van een degustatie met een prachtig uitzicht over Nieuwrode.

Adres: Wijngaard Ten Gaerde, Molenstraat z/n, 3390 Houwaart (Tielt-Winge)
GPS-coördinaten: N 50.941222°, E 4.8558333° (Google Maps)
Bezoek en degustatie op afspraak: www.wijngaardtengaerde.be

Wijngaard Ten Gaerde - foto 1Wijngaard Ten Gaerde - foto 3Wijngaard Ten Gaerde - foto 2

Stop 2: Vlooybergtoren

'Genieten van het uitzicht op de Vlooybergtoren'

Een kwartiertje met de auto rijden en je komt aan je volgende stop, de Vlooybergtoren. Liever met de fiets? Volg knooppunten 45 - 75 - 74 - 28 - 27, na een kleine 9 km zie je de bekende zwevende trap uit de serie 'Callboys' liggen. Hij lijkt misschien niet stabiel maar dat is hij wel, hij heeft zelfs al een brand overleefd. De toren is 20 m lang en 11 m hoog. Bovenaan sta je op één van de hoogste punten in het Hageland, uiteraard met een prachtig uitzicht. Bij helder weer kan je vanop de toren in het westen de koeltorens van Electrabel in Vilvoorde zien en de schachten van de Limburgse koolmijnen in het oosten. De toren is gemaakt uit roestvrij cortenstaal, de kleur verwijst naar de ijzerzandsteen uit de regio.

Adres: Oudepastoriestraat 22, 3390 Tielt-Winge (Tielt-Winge)
GPS-coördinaten: N 50.927851°, E 4.916478° (Google Maps)
Meer info: op onze website

Vlooybergtoren - foto 1Vlooybertoren - foto 2

TIP: Rond de Vlooybergtoren kan je heerlijk wandelen. Onze suggestie is de Alsbergwandeling, een wandeling op de knooppunten van het wandelnetwerk Hagelandse Heuvels. Je kan je auto achterlaten aan Huize Hageland voor een wandeling van 6,4 km. Onderweg passeer je de Vlooybergtoren en is het genieten van de mooie vergezichten over de brede vallei van de Motte.

Stop 3: Fruitteeltbedrijf Van Hellemont

‘Een degustatie naar believen’

Om de dag te eindigen sturen we je nog graag langs Fruitteeltbedrijf Vanhellemont. Met de auto doe je er een kwartiertje over, fietsers volgen knooppunten 28 - 76 - 77 - 78. Vanaf knooppunt 77 volg je knooppunt 78 tot in het centrum van Meensel-Kiezegem, achter de kerk draai je rechts in de Heibosstraat, Vanhellemont ligt 200 m verder aan je linkerkant. Het bedrijf werd opgestart in 1969 door André en Jeannine. Vandaag telen hun zonen Gert en Mario lekkere appels en peren op een milieuvriendelijke manier. Een deel van de oogst wordt verwerkt tot verrassende hoeve- en streekproducten zoals perenadvocaat, appeladvocaat, appel- en perenlikeuren en -jenevers, Hagelandse Parel, Hagelandkoffie, huisbereide confituren en pralines. Tussen 15 januari en 15 november kan je er in groep terecht voor een rondleiding met degustatie. Volg de weg van het fruit, van het kleine boompje, tot aan het eindproduct in de winkel.

Adres: Heibosstraat 17, 3391 Meensel-Kiezegem (Tielt-Winge) 
GPS-coördinaten: N 50.8903911°, E 4.9301797° (Google Maps)
Meer info: https://fruitvanhellemont.be/


Hellomont - foto 1Hellomont - foto 3Hellomont - foto 2
TIP: Ondertussen dorst gekregen van al dat bezoeken (en fietsen)? In Tielt-Winge kan je terecht in fietscafé Boerenhof.
Wandelnetwerk Hagelandse Heuvels kaart en infogids

Wandelnetwerk Hagelandse Heuvels infogids met kaart

Wandelkaart met handig boekje met info over 300 km wandelplezier

Prijs publicatie: 9,0 euro (Verzendkosten publicatie: niet inbegrepen)