Ten zuidwesten van Brussel kronkelt de Zenne door het landschap van het Pajottenland en de Zennevallei. Heuvel op, heuvel af, op amper 10 km van Brussel beland je tussen de typerende glooiende valleien.
Maar er is veel meer te ontdekken: de plaatsjes waar Pieter Bruegel zijn inspiratie haalde voor zijn meesterwerken, de stoere Belgische trekpaarden ook wel Brabanders genoemd, de unieke lambiekbieren.,…
Dus tijd om er op uit te trekken in het Pajottenland en de Zennevallei.

16 Pajotse gemeenten

Ontdek het aanbod van de 16 gemeenten in het Pajottenland en Zennevallei. Naast de wandel- en fietsroutes vind je per gemeente ook meer informatie over het eeuwenoude erfgoed, elegante parken en tuinen, brouwerijen, musea en bezoekerscentra.

Logies

Op zoek naar een zacht bed of een gezellige vakantiewoning? Wil je in de watten worden gelegd in een rustiek hotel of ben je graag te gast bij een B&B? Of net een tikkeltje avontuurlijker aangelegd en met de tent op stap? Vind jouw geschikte overnachting op de logiespagina van Toerisme Vlaams-Brabant.

Wandelnetwerk Pajottenland

Met 620 km aan ongerepte wandelroutes is dit netwerk de ideale manier om het Pajottenland en de Zennevallei te voet te ontdekken. De wandelingen leiden je door prachtige dorpen en landschappen, langs golvende akkers en greppels, over veldwegen en steile hellingen. De vruchtbaarheid van het land weerspiegelt zich in vierkantshoeves, watermolens, schilderachtige kerkjes, rijke dorpen en kastelen. Kortom, trek je wandelschoenen aan en ga op ontdekking!

Fietsnetwerk Vlaams-Brabant

Een paar uur, een dagje tussendoor, een weekend of een hele vakantie lang... fiets van knooppunt naar knooppunt en beleef het Pajottenland en heel de provincie Vlaams-Brabant op twee wielen. In totaal bedraagt het netwerk 2.000 km.

Je kan je eigen route gratis uitstippelen op de fietsrouteplanner, of gebruik maken van onze fietskaart.

Nog meer fietsplezier in het Pajottenland en de provincie Vlaams-Brabant? Neem hier een kijkje.

De Groene Gordel

Pajottenland & Zennevallei vormt samen met de Brabantse Kouters en het Dijleland de toeristische regio Groene Gordel. Een bruisende en groene regio vlakbij Brussel. 

De Groene Gordel is een regio met gracieuze parken en tuinen en mysterieuze bossen. Je proeft er de strafste streekproducten zoals de tafeldruif, het witte goud witloof en asperges en niet te vergeten de alom gekende streekbieren die je kan ontdekken in één van de vele, gezellige dorpscaféetjes. Neem zeker een selfie met de mascotte van de Groene Gordel: het Brabants trekpaard! Het ultieme bewijs dat je deze regio bezocht hebt. 

Op www.groenegordel.be kan je nog veel meer info over deze prachtige regio vinden.


Groene Gordel - kaart