Dit is het échte kamperen! Met je tent in de vrije natuur, ’s avonds rond een knetterend kampvuur en wat later luisteren naar de nachtdieren van het bos. Op enkele erkende kampeerplekken kan het, en niet langer dan één of twee nachten.

Alle plaatsen vind je op www.bivakzone.be

Meetshoven - Aarschot

Een wandelpad brengt je naar een open plek in het Meetshovenbos aan de rand van het levendige stadje Aarschot. Stevige boomstammen liggen als een zitbank rond een vuurcirkel, en enkele meters verderop zie je het houten platform waar je je tent kan zetten. Als de wind uit de richting van Aarschot komt, hoor je de gedempte stadsgeluiden in de verte. Maar ’s nachts nemen de nachtdieren uit het bos met veel plezier over.
Meer >

De Konijnenberg - Rillaar

De Konijnenberg is een echte Hagelandse diestiaenheuvel in Rillaar, begroeid met weidegras en stroken bos. De bivakzone ligt bijna op de top, op een open grasland. Aan de ene kant heb je een dennenbos, aan de andere kant een halfopen weidelandschap met een fraai uitzicht over het groen van de Demervallei. Een heerlijk plek om wakker te worden.
Meer >

Het Spoor - Bierbeek

Als je het grote Meerdaalwoud doorkruist kom je in het meest zuidelijke puntje aan het voormalige boswachterhuis Het Spoor, pal op de grens met Wallonië. Het jonge, sympathieke gezin dat er woont heeft een hart voor de natuur. Kamperen is gratis, maar reserveer eerst even je plaatsje. Er is geen tentplatform, je kampeert gewoon op het gras. Het sprokkelhout voor het kampvuur ligt klaar, er is een ecologisch toilet maar geen drinkwater.
Meer >

Steenberg - Oud-Heverlee

Deze bivakzone ligt echt helemaal afgelegen, ver weg van alle omgevingsgeluid, in de noordelijke rand van het Meerdaalwoud. Je geraakt alleen te voet in deze zone van stilte en rust. Er is een basic bostoilet en een waterpomp. Maar voor drinkwater moet je naar de Minnebron, twee kilometer verderop. In het midden van de grote, open plek mag je een vuurtje laten knetteren in de afgeschermde vuurschaal.
Meer>

Het Vinne - Zoutleeuw

De beste kampeerplek om vroeg uit de veren te zijn om bij zonsopgang het ontwaken van de natuur van het Provinciedomein Het Vinne te beleven. Het gekwetter van de duizenden watervogels zorgt sowieso voor een vroege ochtend. Het grote natuurlijke binnenmeer is een paradijs voor vogels, en dus ook voor vogelspotters en natuurfotografen. Ecotoilet, vuurkring, tentplatform, een infobord, het is er allemaal.
Meer >

Getedraak - Drieslinter

Een eenzame kampeerplek in de wondermooie Getevallei in Drieslinter, vlakbij de autovrije fietsroute IJzerenweg. Vier tenten kunnen er staan, voor maximum één nacht. Er is een waterpomp, een ecologisch toilet en een vuurplaats met grote, mysterieuze zitstenen rond. En wat verder op de grasweide staat een openbare barbecue en stevige houten picknicktafels.
Meer >

Troostembergbos - Sint-Joris-Winge

Sla je tent op aan de voet van een heuvel van ijzerzandsteen, ingepalmd door het Troostembergbos met z’n mooie beukendreven. In het midden van de open plek staan houten bankjes rond een vuurmand voor je klaar. Zet je er bij valavond en geniet van de zonsondergang: de plek kijkt uit over het westen. Voorts vind je hier nog een waterpomp en een ecotoilet.
Meer >