Start- en eindpunt: Grimbergen (Parking Pastoor Woutersstraat)
Afstand: 126 km
Terrein: heuvelachtig met af en toe steilere hellingen
Bewegwijzering: eigen bewegwijzering in twee richtingen (en via bestaande knooppunten)
 

 
De naam Groene Gordel mag je hier letterlijk nemen: fietsen in de groene rand die Brussel omarmt. Het is een mengelmoes van vergezichten, golvende landschappen, groene valleien, elegante kasteeldomeinen, vruchtbaar landbouwgebied en imposante bossen. Hoewel de hellingen soms pittig kunnen zijn, de inspanningen worden meermaals beloond met Bruegeliaanse landschappen en zichten op het bruisende Brussel. Typisch zijn ook de artisanale brouwerijen en gezellige biercafés. Vergeet dus zeker niet te genieten en jezelf te belonen met een frisse geuze of kriek van de streek.
 
[Dagetappe 1]         [Dagetappe 2]         [Dagetappe 3]         [Praktische info]
 
groene-gordelroute-foto
hoogteprofiel-ggroute-foto
 
 

Dagetappe 1: Grimbergen – Sint-Pieters-Leeuw (42 km)

 

tip1-sint-servaasbasiliek-foto

Tip 1: Sint-Servaasbasiliek en Norbertijnenabdij

In Grimbergen is er veel te zien en te doen maar de basiliek met aangrenzende abdij torent er letterlijk bovenuit. Het mag dan de oudst bewoonde Norbertijnenabdij zijn, recent lanceerde de abdijgemeenschap nog haar eigen microbrouwerij. Proeven die bieren! Het MOT in het Prinsenbos en Volkssterrenwacht MIRA zijn andere attracties vlakbij het centrum.

 

tip2-plantentuin-meise-foto

Tip 2: Plantentuin Meise

Met de 18.000 plantensoorten ben je even zoet, maar ook wandelen door het serrecomplex of gewoon een drankje in de Oranjerie, het kan allemaal in de Plantentuin Meise.
 
 

 

tip3-openluchtmuseum-bruegel

Tip 3: Openluchtmuseum Bruegel

Kijk eens rond en ontdek het golvende Pajotse landschap waar Pieter Bruegel de Oude zijn inspiratie haalde voor zijn schilderijen. Het kerkje van Sint-Anna-Pede is een leuke drankstop onder de bomen.

 

tip4-kasteeldomeinen-foto

Tip 4: Kasteeldomeinen

Of het nu het park van Groenenberg is of de Museumtuin van Gaasbeek aan de overkant, het groen is overal aanwezig en charmeert menig wandelaar of fietser. 
 
 
 
 

Fietsvriendelijke logies in de buurt van de etappe:

 
 

Dagetappe 2: Sint-Pieters-Leeuw – Tervuren (44 km)

 

tip1-coloma

Tip 1: Kasteelpark en rozentuin Coloma

Sint-Pieters-Leeuw mag je niet passeren zonder een bezoek aan de rozentuin: de geur komt je zo tegemoet, vooral in de rozenmaand juni.

 

tip2-halle

Tip 2: Halle

Wie kent er niet het Hallerbos, dat in het voorjaar paars kleurt van boshyacinten? Maar de stad Halle heeft nog meer troeven: de Sint-Martinusbasiliek, Belevingscentrum Den Ast, het stadhuis en het kanaal Brussel-Charleroi. Ideaal voor een citytrip of voor een stop op je fietstocht.
 

 

tip3-lambikodroom

Tip 3: lambik-O-droom

Zin in lambik, geuze of kriek? In de degustatieruimte van de lambik-O-droom in Lot proef je het ambacht uit de Zennevallei.
 

 

tip4-zonienwoud

Tip 4: Zoniënwoud

Snuif de geur op van het oudste beukenbos van België. Wandelaars en fietsers gaan hier ‘hand in hand’ door de machtige dreven. Hier raak je niet snel op uitgekeken. Het Bosmuseum in Groenendaal vertelt meer over het Zoniënwoud, zijn bewoners en het beheer van dit bos.
 

Fietsvriendelijke logies in de buurt van de etappe:

 
 

Dagetappe 3: Tervuren – Grimbergen (38 km)

 

tip1-park-tervuren

Tip 1: Park van Tervuren

Weer zo’n must-see op je route! Kuier wat rond langs de vijvers of installeer je in het gras voor een picknick. Of ga eens op bezoek in het AfricaMuseum, vlakbij het park, en geschikt voor alle leeftijden.

 

tip2-vliegtuigspotten

Tip 2: Vliegtuigspotten

Niet één maar twee spottersplatformen heeft Brussels Airport geïnstalleerd en jij fietst erlangs! Hier heb je een geweldig zicht op de start- en landingsbanen waar je de vliegtuigbewegingen vanop de eerst rij kan meemaken.
 

 

tip3-maalbeek

Tip 3: de Maalbeek

Je eindigt de Groene Gordelroute waar je gestart bent in het fraaie Grimbergen, maar eerst nog even genieten van de goed bewaarde watermolens langs de Maalbeek. De molens hebben het landschap van de Maalbeekvallei bepaald en hebben elk een verschillende status. Aan jou om ze te ontdekken.

Fietsvriendelijke logies in de buurt van de etappe:

 
 

Praktische info

  • Deze dagetappes zijn slechts een suggestie. Je kan je fietstocht starten waar je wil en de etappes indelen naar wens.
  • De parking in Grimbergen is gratis maar enkel met de wagen bereikbaar. Deze ligt op 600 m van de icoonfietsroute en op 50 m van het fietsnetwerk.
  • Tip: wanneer je een attractie, museum of andere bezienswaardigheid tijdens je fietstocht wil bezoeken, vraag dan aan het onthaal of je je fiets met bagage ergens veilig kan stallen, eventueel in een overdekte ruimte.

MEER?

Uiteraard zijn er langs de Groene Gordelroute nog veel meer stops. Wie even wil afwijken van de route en de fietsknooppunten volgt, maakt kennis met bijvoorbeeld het kasteel van Beersel, gezellige dorpscafés, tal van brouwerijen, witloofboeren en druiventelers.