Meensel-Kiezegemse bloesemwandeling

Lentekriebels achterna

De wandelpaden zijn gecheckt, de terrasjes opgeblonken, de natuur uit haar winterslaap gehaald, zelfs de bloesems staan op ontluiken. Hoog tijd voor een stevige, frisse, zonnige en blij gemutste lentewandeling in #dewandelprovincie!

Wat? Nog nooit van Meensel gehoord? Van Meensel-Kiezegem dan toch wel, het geboortedorp van Eddy Merckx? Maar nog trotser zijn ze hier op hun fruit. Nergens in Vlaams-Brabant vind je zoveel appel- en perenplantages. Het hele dorp is rond begin april enkele weken lang doordrongen van een friszoete, fruitige geur die de prachtige zee van bloesems met zich meebrengt. 

Bloesems

1e stop: Roze en witte bloesems

We starten onze bloesemwandeling aan het lokale ontmoetingscentrum en volgen de heerlijke geur naar de eerste plantages. Die lijken eindeloos! Het ene perceel loopt over in het andere, zover we in het licht glooiende landschap kunnen zien. Betonnen landbouwbaantjes en onverharde paden leiden ons achter de huizen en tussen de bloesems door. De lentezon speelt tussen de tere bloesemblaadjes en zorgt voor een puur lentegevoel. Roze bloesems worden blozende appels, witte bloesems elegante peren.

In volle bloesemtijd fonkelt het van de belevenissen tussen de fruitbomen van het Hageland.
Plan je bloesembezoek op www.toerismevlaamsbrabant.be/bloesems.

Standbeeld Eddy Merckx

2e stop: Koersen met Eddy

Net als je denkt dat het wel tijd is voor een kleine pauze, komt je aan ’t Klein Verlet. Een gezellig dorpscafé waar Eddy Merckx voor de deur zijn topjaren herbeleeft. In brons gegoten, dan toch. De grootmeester van de racefiets is geboren in het huis aan de overzijde van de straat. 

Uitgerust? Tussen twee huizen leidt een wat verborgen wegje je weer de velden en plantages in. Het futuristische gebouw omringd door fruitbomen is de watertoren van Meensel. Het uitzicht daarboven moet fantastisch zijn!



Kunstwerk Symbiose

3e stop: Een notelaar door het dak 

Aan knooppunt 901 groeit er een boom dwars door het dak van een huis. Een notelaar, geen appel- of perenboom. Het is een bijzonder kunstwerk van Hagelander Wilfried De Cock. In totaal zijn er zo elf fruitbeeldige kunstwerken in de Hagelandse bloesemregio als ode aan de fruitteler en de streek. Het open huisje rond de notelaar heet Symbiose en symboliseert de fruittelers als familiemensen, vergroeid met de natuur, de fruitteelt en het landschap. 

Wat verder kan je het kunstwerk De Reis niet missen: alsof een blinkende vliegtuigmotor boven het landschap uittorent. Het is ontwerper Steve Spilstyns’ knipoog naar de reis van het stuifmeel, de reis van de fruitplukkers uit verschillende culturen, de reis van de oogst.


Vanhellemont

4e stop: Fruitwinkeltje 

De bloesempracht is het resultaat van geduldig snoei- en onderhoudswerk, vaak door familiebedrijven die al generaties lang de stiel koesteren. Zoals de families Stockx en Vanhellemont, namen die iedereen hier kent. Voorbij kunstwerk De Reis is het een ommetje van enkele honderden meters naar de hoevewinkel van Fruit Vanhellemont. Ook als de verse appels en peren op zijn - en dat is zelden dankzij de modernste bewaartechnieken – kan je er snuisteren tussen de confituren, jenevers, advocaat en veel meer fruitige afgeleide producten. Tip: bestel er vooraf je hoevepicknick via fruitvanhellemont.be

We moeten onze buit niet te lang dragen, want we zijn bijna weer op ons vertrekpunt. Maar eerst nog voorbij café Boerenhof, waar altijd wel een wielerploeg zit uit te puffen. En dan De Wollekes, de schapenboerderij met de allerlekkerste hoeve-ijsjes!

5e stop: Tip! Museum44 

Een groot contrast met de frivole lentesfeer in het bloesemdorp Meensel, maar je moet absoluut Museum44 binnenstappen. Het vertelt het onthutsende verhaal van de laatste oorlogsmaanden van het zwaar getroffen dorp.


Kunstwerk De Reis

PRAKTISCH

  • Meensel-Kiezegemwandeling – 14,4 km
  • Vertrek: Ontmoetingscentrum, Kapellekensweg 30, Meensel
  • Volg de virtuele knooppunten 255 – 323 – 256 – 250 – 253 – 252 – 268 – 901 – 900 – 92 – 93 – 254 - startpunt (richting 255)
  • Je kan deze wandeling inkorten tot 5,7 km: 255 - 323 – 256 – 250 – 253 – 254 - startpunt (richting 255)

Digitaal wandelen 

De knooppunten van de Meensel-Kiezegemse bloesemwandeling zijn niet bewegwijzerd op het terrein. Volg de knooppunten op de kaart “Wandelnetwerk Hagelandse heuvels en valleien” of via de app Wandelknooppunt op je smartphone.



In de buurt

4x logeren op de boerderij

De ene is een hartelijke B&B, de andere een vakantiewoning of een glamping. Welkom op de hoeves van het Hageland.