5x op weg naar de mooiste parken en tuinen

En blijf wat langer 


Zet alvast een wandeling in de Groene Gordel op je lijstje van toffe zomeruitstapjes! Want hier heeft een wandeling altijd net dat ietsje meer. Een adembenemend kasteel, bijvoorbeeld. Of een gracieus park. Laat je betoveren met deze vijf wandeltips. Blijf wat langer genieten en boek een nachtje in een charmante B&B.

1. Ter Rijstwandeling

Je wandeling
Een heerlijk pure wandeling, waar het dorpsplein nog gewoon ‘Plaats’ heet en de kasseibaantjes je langs weiden met Brabantse trekpaarden voeren. Met een elegant kasteeldomein als toemaatje.
Bekijk de wandeling >

Het park
Als je diep genoeg in bos Ter Rijst bent, gaat het wilde groen over in een romantisch domein met eeuwenoude bomen, gebogen brugjes en een kasteel in het midden. Een stukje adellijk Pajottenland op z’n mooist.

Op weg
Starten en eindigen doe je aan het Stedelijk Museum van Aarschot, Elisabethlaan 103. Volg de zeshoekige bordjes met rode opdruk.

Je verblijf
Er wacht je een heerlijke nacht in de torenwoning van het park Ter Rijst. De twee kamers van B&B Ge-Rust zijn ingericht volgens de filosofie van de natuurelementen: water, vuur en aarde.
www.ge-rust.be


Park Ter RijstPark Ter Rijst

2. Kastelenwandeling Gaasbeek

Je wandeling
De tijd lijkt stil te staan op het charmante Arconateplein in Gaasbeek, zeker op zaterdag als de boerenmarkt er is geland. Van hier wandel je tussen de glooiende velden naar twee magnifieke kasteeldomeinen op een boogscheut van elkaar.
Bekijk de wandeling >

Het park
Vlakbij elkaar en zo verschillend. Domein Groenenberg is een fraai stukje Engelse tuinarchitectuur vol bloeiende voorjaarsplanten en kronkelpaadjes. Het kasteelpark van Gaasbeek – 49 ha groot! – werd al in de 17de eeuw aangelegd met indrukwekkende dreven en kleine wandelpaden. De eerste blik op het machtige kasteel vergeet je nooit.

Op weg
Starten en eindigen doe je aan de Onze-Lieve-Vrouwekerk, Donkerstraat 26B in Gaasbeek. Volg de knooppunten: 11 - 111 - 124 - 126 - 730 - 129 - 127 - 123 - 104 - 103 - 11.

Je verblijf
Strak, stijlvol, gloednieuw en voor echte buitenfans. De naam Trionfo verwijst naar de triomfboog ter ere van Napoleon op het kasteeldomein van Gaasbeek, slechts een steenworp ver.
www.trionfo.be


Kasteel van GaasbeekKasteel van Gaasbeek

3. Warandewandeling Everberg

Je wandeling
Ooit was het een heus prinsdom, groot gemaakt door de prinsen van de Merode. Die hebben nog steeds hun kasteel in het Warandebos aan de rand van Everberg. Een afwisselende wandeling langs mooie stukjes groen.
Bekijk de wandeling >

Het park
Het Warandebos loopt uit in het natuurlijke park rond de statige abdij van Kortenberg. Een monument met flink wat geschiedenis, in 1312 werd hier het Charter van Kortenberg ondertekend. De geboorte van de prille democratie, zeg maar.

Op weg
Begin en eindig aan de parking aan de Gemeentehuisstraat in Everberg. Volg de digitale knooppunten 824 - 837 - 838 - 844 - 839 - 840 - 836 - 834 - 835 - 825 - 824. Of de thematische zeshoekige bordjes.

Je verblijf
B&B Aline Florentine is kleinschalig, charmant en best wel luxueus. Wat dacht je van een duik in het grote openluchtzwembad, of een gourmetontbijt in de tuin bij mooi weer?
www.alineflorentine.be

4. Holle Wegenwandeling Vilvoorde

Je wandeling
Verrassend hoeveel onverharde paden, gracieus groen en pure natuur er te ontdekken valt tussen de Brusselse Ring, de Medialaan en hartje Vilvoorde. De vallei van de Tangebeek trakteert op enkele waardevolle holle wegen.
Bekijk de wandeling >

Het park
Een Engels landschapspark, een Franse tuin in de stijl van Versailles met indrukwekkende zichtassen, een prachtige Japanse tuin en een brasserie in de historische oranjerie. Park Drie Fonteinen is een van de oudste en mooiste landschappelijke tuinen van het land.

Op weg
Starten en eindigen doe je aan Park 3 Fonteinen, Beneluxlaan 32 in Vilvoorde. Volg de digitale knooppunten 9 - 91 - 95 - 624 - 623 - 96 - 97 - 98 - 99 - 9 of de thematische zeshoekige bordjes.

Je verblijf
Het Tuchthuis in Vilvoorde was een verbeteringsgesticht, een kazerne, een gevangenis en nu een sfeervol hotel met de allermooiste gewelfde ontbijtruimte in rode baksteen. Authentiek en luxueus.
www.lodge-hotels.be


Holle wegen

5. Warandewandeling Tervuren

Je wandeling
De beste keuze voor een zondagse flaneerwandeling. Langs de vijvers van het Warandepark van Tervuren, de ruïnes van het hertogelijk paleis, de Sint-Hubertuskapel, het AfricaMuseum en de Markt van Tervuren met haar uitnodigende terrasjes.
Bekijk de wandeling >

Het park
Zet je even aan de rand van de vijver en bewonder de weerspiegeling van het imposante AfricaMuseum. Hertogen, koningen en prinsen deden het je voor. Heb je tijd? Stap dan zeker het museum binnen voor een blik op een trots continent.

Op weg
Vertrek en eindig aan Bezoekerscentrum De Warandepoort, Markt 7B in Tervuren. Volg de knooppunten: 4 - 41 - 442 - 42 - 430 - 429 - 4.

Je verblijf
Logeer in een authentiek 19de-eeuws huis in Tervuren, met liefde gerenoveerd en ingericht. De drie kamers van B&B LeoLodge hebben elk hun unieke stijl: New Engeland, Plein Sud en Indian.
www.leolodge.be

Warandepark Tervuren - AfricamuseumWarandepark Tervuren - AfricaMuseum