Stop 1: Roofridderswandeling

We beginnen de dag met één van de mooiste wandelingen in de Brabantse Kouters, de Roofridderswandeling. Je start aan de Abdij van Affligem voor een wandeling door de Koudenbergbeekvallei, een gemeentelijk natuurontwikkelingsgebied. De naam ‘Roofridderswandeling’ verwijst naar de legende van de stichting van de Sint-Pieter- en Paulusabdij van Affligem. Volgens het verhaal bekeerde monnik Wedericus van de Gentse Sint-Pietersabdij zes roofridders die zich in 1062 in Affligem vestigden.

TIP : Wandel zeker ook eens tot aan het Hopveld beneden aan de abdij.


Startplaats: Abdijstraat 5, Affligem
Knooppunten: 100 – 16 – 15 – 14 – 13 – 1 – 100
Afstand: 8,5 km

Kruisborrewandeling - foto

Stop 2: Gasthof d'Oude Brouwerij

'Ne Blonde, Donkere of Tripel'

Na een actieve ochtend is het tijd voor een culinair intermezzo. Op vrijdag en zaterdag kan je vanaf 12.00 uur terecht in Gasthof d'Oude Brouwerij voor een degustatie van het abdijbier. Op zon- en feestdagen zijn ze al geopend vanaf 11.00 uur.  Je kan er Affligem van het vat drinken en je honger stillen met één van de vele snacks op de kaart. Voor een bierdegustatie in groep is vooraf reserveren nodig.

Adres: Abdijstraat 4, 1790 Hekelgem (Affligem) 
GPS-coördinaten: N 50.924455°, E 4.113934° (Google Maps)
Meer info: www.gasthofdoudebrouwerij.be

Affligem - foto 1Affligem - foto 2

Stop 3 : Abdij van Grimbergen

Na het eten rijden we door naar Grimbergen. In het centrum vind je verschillende café’s en brasserieën, maar spring eerst even binnen in de prachtige barokke abdijkerk de Sint-Servaasbasiliek. Nadien wandel je verder langs de groene rustpunten van de Maalbeek. Je komt er verschillende watermolens tegen. Een aantal zijn omgevormd tot brasserie, de Tommenmolen is hier een mooi voorbeeld van. Hier kan je niet anders dan af te sluiten met een fris abdijbier; een Grimbergen en dat in de gemeente Grimbergen. Dat kan niet iedereen zeggen natuurlijk!

Adres:  Kerkplein 1, 1850 Grimbergen
GPS-coördinaten: N 51.002745°, E 4.991562° (Google Maps)
Meer info:www.abdijgrimbergen.be

Abdij van Grimbergen - foto 3Abdij van Grimbergen - foto 1Abdij van Grimbergen - foto 2