Street Art Jong Koersgeweld

De liefde voor de koers vereeuwigd in 10 muurschilderingen

Koersen, dat kunnen we in Vlaams-Brabant. Wereldkampioenen als Eddy Merckx, Sven Nys en Remco Evenepoel werden groot op Vlaams-Brabantse bodem en zorgden er voor dat deze regio de koers sinds jaar en dag in haar hart draagt.

Toerisme Vlaams-Brabant liet met de steun van Toerisme Vlaanderen 10 street art kunstwerken aanbrengen in thema koers. De street art kunstwerken werden gerealiseerd door het Leuvense street art collectief Treepack.

Ontdek de 10 muurschilderingen langs onze sportieve cycling en gravelroutes

1. Street art EDDY MERCKX in geboortedorp Kiezegem

📍 Café ’t Klein Verlet, Tieltsestraat 18, 3391 Tielt-Winge
 
Street art Eddy Merckx - foto
Artiest: Sam Billen
Deze muurschildering brengt een ode aan Eddy Merckx. In het werk zitten tal van verwijzingen naar Eddy’s indrukwekkende carrière. Zo is het truitje wat hij draagt dat waarmee hij zijn eerste Tour de France won en het petje datgene waarmee hij zijn laatste Tour won. De gekende bijnamen van Merckx zitten verwerkt in de achtergrond in de vorm van krantenkoppen. Het cijfer ‘525’ verwijst naar het aantal totale ritzeges uit zijn carrière, wat hem tot op heden nog steeds de titel van beste wielrenner aller tijden oplevert.

2. Street art KORBEEK-DIJLE

📍 Stationsstraat 2, 3060 Korbeek-Dijle
🥾 Ruwaalwandeling - 5,5km
 
street-art-Korbeek-Dijle
Artiest: Simon Mannaerts
Een dynamisch peloton van wielerhelden, met een centrale vrouwelijke renner, scheurt met passie langs de muur op de Brabantse Pijl Cycling Route in Bertem. De achtergrond toont subtiel de overgang van Vlaamse kasseiklassiekers naar Waalse klimkoersen, waarmee het ontwerp verweven wordt met de lokale wielerhistorie.

3. Street art OVERIJSE

📍 Nijvelsebaan, 3090 Overijse (50°46'09.2"N 4°33'33.9"E)
 street-art-Overijse
Artiest: Sam Billen
Het werk verwijst naar de vele supporters die tijdens het WK wielrennen in 2021 de renners aanmoedigden in hun strijd om de wereldtitel. Nu moedigt het publiek de vele wielertoeristen aan die hier de Flandrienlus rijden.

4. Street art DIEST

📍 Kluisbergstraat, 3290 Diest (50°59'11.8"N 5°02'28.5"E)
🚲 Reynvaertroute - 42km
 street-art-Diest
Artiest: Han Coussement
Het abstracte werk van een fietser te midden van een stofwolk, doet wegdromen naar de wedstrijd ‘Dwars door het Hageland’, die tijdens het late voorjaar in Diest neerstrijkt. De compositie straalt veel snelheid uit maar ook de ruwheid en actie van het gravel fietsen. Dit als representatie van het plezier van een goeie vuile gravelrit. Het lange smalle horizontale vlak en het beeld worden zo gebruikt zodat het zich kan afspelen als een film in het voorbij gaan of gewoon door er naar te kijken. De bedoeling is dat je het moment aanvoelt. Hierdoor zal de toeschouwer schommelen tussen het gevoel van het moment op de fiets en de esthetiek van een muurschildering.

5. Street art BROUWERIJ PALM in Steenhuffel

📍 Brouwerij Palm, Steenhuffeldorp 1, 1840 Londerzeel
🚴 Cornet Gravelroute - 117km
🚲 Diepensteynroute - 40km
 street-art-Palm
Artiest: Sam Billen
Het kunstwerk ‘De stalen cyclist’ toont de Cornet-ridder die zijn stalen ros op zijn schouders draagt. De fiets is zowel zijn wapen als zijn schild. Zijn fluwelen, groene mantel is een knipoog naar Palm. De statische pose en de intimiderende blik stralen pure kracht en vastberadenheid uit waarbij het monumentale beeld een echte eyecatcher is. Het kleurpallet en de gebalanceerde compositie zorgen ervoor dat de muurschildering blendt met de omgeving.

6. Street art SVEN NYS

📍 Hellegat, 3221 Holsbeek (50°57'16.0"N 4°48'03.5"E)
 Street art Sven Nys
Artiest: Sam Billen
Het werk van kunstenaar Sam Billen ademt cyclocross. Enkele renners voorovergebogen over hun stuur, ploegen zich een weg door de tunnel. Centraal in het werk staat de Kannibaal van Baal, genietend van zijn sport. De modder spat als het ware van het kunstwerk af.

7. Street art REMCO EVENEPOEL

📍 Café Meyts-Pollé, Zwarte Molenstraat 24, 1671 Elingen
🚲 Lambiek-Zuunroute – 51km (kunstwerk ligt 40m van fietsroute af)
🥾 Vierdorpenwandeling – 11,3km (kunstwerk ligt 40m van wandelroute af)
 Street art Remco
Artiest: Sam Billen
Het kunstwerk “Rainbow Remco : Aerobullet” toont een monumentaal portret van toptalent Remco Evenepoel. Het portret straalt kracht uit en kijkt vooruit, naar de toekomst. In het portret zitten de kleuren van de regenboogtrui verwerkt, want Remco werd zowel op de weg als in de individuele tijdrit op jonge leeftijd wereldkampioen. Remco is eveneens Belgisch kampioen op de weg, vandaar ook de Belgische driekleur in het kunstwerk. De bewegingsonscherpte in de driekleur komt voort uit het silhouet van Remco die in zijn typische, herkenbare houding op een tijdrijdfiets koerst (het achterwiel van de fiets is tevens een chronometer). Dankzij deze houding krijgt Remco ook wel de bijnaam ‘Aerobullet’, dat ook als opschrift op zijn fietshelm staat.

8. Street art BIERHUIS OUD-BEERSEL

📍 Bierhuis Oud-Beersel, Laarheidestraat 230, 1650 Beersel
🚴 Geuze Gravelroute – 97km
🚲 Sierlijke Zenneroute – 33km
🥾 Kesterbeekwandeling – 8,1km
 Street art Bierhuis Oud-Beersel
Artiest: Alain Welter


De realisaties van de overige werken worden verwacht in de zomer van 2024.