Sander - foto


Sander neemt ons mee naar de regio waar hij is geboren en getogen: de Zennevallei.
In zijn jongere jaren ontdekte hij zijn fascinatie voor natuur als scouts-jongen bij de lokale afdeling in Sint-Genesius-Rode. Hierdoor ging hij studeren voor bio-ingenieur. Na zijn studies startte hij als brouwer in één van de wereldbekende lambiek brouwerijen: Mort Subite.
 Momenteel werkt hij voor het federaal agentschap geneesmiddelen en gezondheidsproducten wat hij combineert met een vrijwillig engagement als reisbegeleider én natuurgids.
Hij trekt er dan ook graag op uit in de natuur. Speciaal voor ons deelt hij zijn favoriete plekjes waar hij als local echt kan genieten.

 

Kegelfeesten (Alsemberg)

Elk jaar in juni zijn er de Kegelfeesten op de Elsemheide in Alsemberg. Je moet met een ijzeren bal over een houten baan gooien en zo veel mogelijk kegels raken. Je mag 3 keer werpen en de winnaar gaat naar huis met een fles Geuze. Maar ook de typische streekgerechten zoals de boterham met platte kaas, radijsjes en pijpajuin kan je hier proeven. Plezier verzekerd!

Kegelbaan - foto

Locatie: op de hoek van Elsemheidelaan en de J.B. Woutersstraat in Alsemberg. Je kan de kegels ook voor een dag lenen.

Hallerbos – Bosanemonen (Halle)

Het Hallerbos is zeer bekend voor zijn paarse boshyacinten. Maar als je liever de drukte vermijdt kan je best een paar weken vroeger gaan, dan staan namelijk de bosanemonen in bloei. Dit resulteert in een wit (& groen) bloementapijt!
Bosanemonen zijn heel trage groeiers en verspreiden zich traag over de bosbodem. Zowel de boshyacint als de bosanemoon zijn voorjaarsbloeiers, ze groeien en bloeien voordat de bomen bladeren krijgen en kunnen zo de zonnestralen die de bosbodem bereiken opvangen.
Om ook de volgende jaren nog van de bloemen te kunnen genieten, is het belangrijk om niet tussen de bloemen te lopen, ook niet op plaatsen waar er geen bloemen staan. Wanneer de bodem wordt samengedrukt door er op te wandelen, kunnen de anemonen er namelijk niet meer groeien!

Moorselbos - foto

Holle wegen

De Zennevallei is heel heuvelachtig, waardoor je kan genieten van de mooie uitzichten en kan wandelen door holle wegen. Deze holle wegen ontstonden doordat mensen de paden eeuwenlang te voet of met paard en kar gebruikten. Sommige wegen gaan zelfs terug tot de Romeinse tijd!
Door hun vaak diepere ligging in het landschap heb je in holle wegen een microklimaat dat geschikt is voor bijvoorbeeld allerlei schaduwplanten, maar ook dieren houden zich er graag schuil of gebruiken de holle weg als verbindingsweg.
Leuke wandelingen om de holle wegen te ontdekken zijn de wijnbronbeekwandeling in Linkebeek of de Herisemwandeling in Beersel.

Holle weg - foto

Het Zoniënwoud (Sint-Genesius-Rode)

Het Zoniënwoud, een beukenkathedraalbos, is de enige natuur UNESCO werelderfgoed site van België.
Het bos zit vol met geschiedenis, gaande van Keizer Karel die kwam bidden en jagen in de Priorij van Groenendaal, over restanten van loopgraven, munitiedepots en torens van beide wereldoorlogen tot de koninklijke renbaan van Leopold II. Het mooiste stuk van het Zoniënwoud vind ik persoonlijk het Joseph Zwaenepoel bosreservaat. Dit kan je ontdekken op de Schone Eikwandeling.

Koninklijke loge - foto

Geuze brouwerijen en de oude papierindustrie ontdekken

Geuze wordt soms ook wel de Champagne van Brussel genoemd, maar in mijn ogen staat Geuze toch nog een trapje hoger.
Het is bier dat geproduceerd wordt door spontane gisting, met een gist die enkel in de streek van de Zennevallei voorkomt. Geuze is een mengeling van Lambiekbieren, die enkele maanden tot jaren op houten vaten gerijpt hebben. Deze Lambiekbieren worden samengevoegd en hergisten op fles om zo Geuze te krijgen. 

Maar niet alleen voor de Geuze moet je naar hier komen. In Dworp kan je een oude papier en kartonfabriek bezoeken, de Herisemmolen. Ik vind het fascinerend dat in de oude molen nog steeds papier geschept wordt zoals 250 jaar geleden. Vandaag herbergt de site, beschermd als industrieel erfgoed, een museum, een taverne, een feestzaal, vergaderzalen, enz. 

De geuze brouwerijen en stekerijen liggen op wandelafstand van de Herisemmolen en kan je ontdekken op de Herisemwandeling. Je kan dit combineren met een bezoek aan het kasteel van Beersel, de 13de eeuwse kerk van Alsemberg of het oude gemeentehuis in domein Rondebos.

Papiermolen - foto