Toerisme Vlaams-Brabant vernieuwt het fietsnetwerk tegen april 2021. Na de vernieuwing van het fietsnetwerk in het Hageland en Leuven in 2018, ligt het accent van de vernieuwingsoperatie nu op de Groene Gordel rond Brussel.

Wat verandert er tegen april 2021?

 • Er komen extra trajecten en knooppunten bij doordat: 
  • het fietsnetwerk in de Groene Gordel grondig gescreend is op veiligheid, fietscomfort en beleving, met 120 km nieuwe en 85 km verbeterde trajecten als resultaat
  • het fietsnetwerk fijnmaziger wordt (maaswijdte maximaal 20 km)
  • het fietsnetwerk dichter en beter aansluit op het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.
  • de thematische fietslussen in de Groene Gordel opgenomen worden in het knooppuntennetwerk en de aparte zeshoekige wit-rode bewegwijzering verdwijnt
 • De bewegwijzering in de Groene Gordel heeft zijn beste tijd gehad en wordt vernieuwd. Van oktober 2020 tot april 2021 worden de borden systematisch vervangen en de nieuwe trajecten bewegwijzerd.
 • De fietskaart Vlaams-Brabant wordt volledig vernieuwd en is beschikbaar voorjaar 2021.


Download de kaart met de wijzigingen op het fietsnetwerk.


Wat zijn de gevolgen voor de fietser? 

Tot en met september 2020 kan er in Vlaams-Brabant overal zonder hinder op het netwerk worden gefietst met de fietskaart of een online routeplanner. Vanaf oktober 2020 tot april 2021 vervangen we de bewegwijzering in het centrum en het westelijk deel van de provincie (Groene Gordel), voeren we de trajectwijzigingen door en komen de nieuwe trajecten en knooppunten erbij.

In het oostelijk deel (Hageland en Leuven) kan je in de volledige periode blijven fietsen. De aanpassingen in dit deel van het netwerk zijn miniem en geven slechts beperkte hinder.

De zeshoekige wit-rode borden van de thematische fietslussen verdwijnen systematisch vanaf oktober. De routes worden opgenomen in het knooppuntennetwerk.

 

FietsrouteBewegwijzering fietslusVervangen door knooppunten 
WitloofrouteOK
KanaalrouteVerwijderd71-76-73-39-38-43-33-32-31-30-28-29-87-53-25-45-46-16-18-13-14-71
Eddy MerckxrouteOK
MolenbeekrouteOK
Land van AsserouteOK
BoerenkrijgrouteOK
BruegelrouteOK
ValleitjesrouteOK
MarkrouteOK
Ter RijstrouteOK
ZuunbeekrouteOK
Herman TeirlinckrouteOK
GordelrouteOK


Voortgang van de werken

 • fase 1: van oktober tot half november 2020 (noordelijk deel van het Dijleland)
 • fase 2: van half november tot en met december 2020 (Brabantse Kouters)
 • fase 3: van januari tot half februari 2021 (Pajottenland)
 • fase 4: van half februari tot en met maart 2021 (Zenne, Zoniën en zuidelijk deel van het Dijleland)
Download de kaart met de fasering van de werken op het fietsnetwerk in.
 

Wanneer kan er terug gefietst worden?

In januari 2021 wordt het noordelijke deel van het netwerk in de Groene Gordel terug open gesteld, in april het zuidelijke deel. Op dat moment wordt het netwerk feestelijk ingereden.

Wat met de fietskaart en de routeplanners?

De huidige fietskaart kan nog perfect gebruikt worden om te fietsen in het Hageland en Leuven. In de Groene Gordel kan de kaart gebruikt worden tot oktober 2020. De nieuwe fietskaart is beschikbaar vanaf begin 2021 en zal 7 euro kosten. De routeplanners ontvangen de aangepaste trajecten vanaf het moment dat ze terug befietsbaar zijn. De routeplanner van Toerisme Vlaams-Brabant volgt de fasering van de werken.