Sinds de Eerste Wereldoorlog zijn er onophoudelijk miljoenen mensen op de vlucht. Weg van het geweld en de oorlog, op zoek naar veiligheid en een nieuwe thuis. Kinderen, mannen en vrouwen, jong en oud. Vandaag zijn ze met 66 miljoen. Waarvoor zijn ze op de vlucht? Hoe ziet hun toekomst eruit? De expo ‘In de ogen van een vluchteling’ vertelt hun verhalen in het Belevingscentrum ’14-’18 in Tildonk.

Vlucht-weg

Sinds de Eerste Wereldoorlog volgen de oorlogen elkaar op. De Tweede Wereldoorlog, de Koude Oorlog, Vietnam, de Balkan, Syrië … Een installatie van koffers vertelt de verhalen van de miljoenen vluchtelingen, van toen en van nu. En er is nog plaats voor nog een koffer, want zolang er oorlog woedt, slaan mensen op de vlucht.

Ora Mundi

Met 66 miljoen zijn ze, de mensen die vandaag op de vlucht zijn. Ze verlieten hun thuis, hun streek of land op zoek naar een toekomst voor zichzelf en hun gezin. Een licht- en geluidsspel neemt je mee onderweg, van hun geboorteland naar hun nieuwe thuisland. Een emotionele beleving.

Tabula Rasa

Je trekt de deur van je huis dicht en draait ze op slot. In de hoop ooit terug te komen. Maar voor mensen op de vlucht is dat lang niet zeker. Wanneer je huis stukgeschoten, geplunderd of vernield wordt, wordt je sleutel een nutteloos voorwerp. Je veilige haven bestaat niet meer.

Onomwonden

Vijf doodgewone kinderen lijken het wel, en dat zijn ze ook. Toch vertellen de hoofddeksels meer dan wat hun gezichten verklappen. Surf naar www.toerismevlaamsbrabant.be/onomwonden en volg de chatconversatie met elkaar. Over hun vluchttraject, hun leven in een nieuw land, hun toekomstdromen.

Nomadlab

Spelen is de universele taal van kinderen. Ook op de vlucht. De jonge productdesigner Emma Ribbens ontwikkelde voor hen het project Nomadlab, waarin kinderen met bouwpakketten uit ‘afvalmaterialen’ als doeken en karton hun eigen, veilige speelruimtes knutselen. Een boeiende workshop voor kinderen van de lagere school.