Zaterdag 19 en zondag 20 augustus

De wijnbouwers van Tielt-Winge en Rotselaar verwelkomen jullie dit weekend. Kijk in de UIT-kalender welke activiteiten ze organiseren.

Wijndomein Hagelander

Wijlen Jos Daems plantte begin jaren 1970 de eerste druivenranken op de zuiderflank van de Houwaartse Berg. De wijnpionier plantte in de jaren 1970 de eerste ranken van Domein Hagelander. Het was de start van de heropleving van de Hagelandse wijn. Sinds februari 2019 worden de wijngaarden uitgebaat door Gerry Calders .

  • Wijngaard: Houwaartse berg, Wijngaardstraat z/n, 3390 Houwaart (Tielt-Winge)
  • Bistro Hagelander: Diestsesteenweg 272, Rillaar (Aarschot)
  • Info: gerry@petrushoeve.be, Gerry Calders 0476 20 03 33
  • www.petrushoeve.be

Wijndomein Sint Denijs

Goede wijn? Die maak je niet in de wijnkelder maar in de wijngaard. Wijnbouwer Gerry onderhoudt het kleinschalige wijndomein op een traditionele manier om het evenwicht van de omgeving niet te verstoren. Dat zorgt voor een levendige biodiversiteit. Hij vertelt er je graag alles over bij een lekker wijntje.

Wijnkasteel Haksberg

Een wijndomein met een pracht van een kasteel? Ook dat is het Hagelandse wijnland! Laat je rondleiden door de wijngaarden en de productieruimte van het wijnkasteel Haksberg. Neem je tijd voor de proeverij op het uitnodigende zomerterras. 

Wijndomein Het Eiken Vat

De wijngaard in Houwaart is gelegen op de zuiderhelling van de Houwaartseberg. Door de jaren heeft het verbouwen van verschillende soorten druiven gezorgd voor het ontstaan van een grote verscheidenheid aan wijnen. Wijnteler Gust Bertels schenkt je met plezier zijn witte, rode of rosé wijn.

Wijndomein Ten Gaerde 

Wijnbouwers Danny en André verklappen je al hun wijngeheimen tussen de druivenranken van hun domein. Neem zeker een fles wijn mee als lekkere herinnering.

Wijndomein Houwaertse Wijngaard VZW

Een groep gedreven wijnliefhebbers hebben de handen in elkaar geslagen en samen een verwaarloosde wijngaard op de Houwaartseberg opgeknapt. Met dit project wil de groep de wijnbouw in de streek nog meer op de kaart zetten. In 2014 hebben ze 1.200 wijnstokken op de top van de Houwaartseberg aangeplant. Het resultaat van al dit noeste werk, kan je uiteraard proeven.

Wijndomein Den Eeckhout

De familie Eeckhout stelt dit jaar voor de tweede maal hun wijndomein “Den Eeckhout” open voor het grote publiek. Het domein is gelegen op het hoogste punt van de Houwaartse Berg en bestaat uit een oude en een nieuwe wijngaard. Kom genieten van de biodiversiteit op het domein, dat beschikt over een zelf-aangelegde bloemenweide, poel en waterzuiveringsinstallatie.

Wijndomein Danouise

Deze wijngaard is gelegen op de zuiderflanken van de Houwaartseberg. Hier worden een aantal soorten witte wijn verbouwd, namelijk: Pinot Blanc, Pinot Gris, Riesling en Bacchus. Ook wordt er een rode wijn verbouwd die samengesteld is uit Regent, Dornfelder en Zweigelt.

Wijndomein Steenen Muur vzw

De vzw Steenen Muur, gesteund door de gemeente Rotselaar, staat in voor de exploitatie van drie wijngaarden op de zuidflank van de Wijngaardberg. De totale oppervlakte bedraagt ongeveer 1 ha 20. De vzw plantte in totaal 4.500 wijnrankstokken aan. In de gezellige wijnkelder van het Bezoekerscentrum van de Hagelandse Wijn kan je de wijnen van de vzw komen degusteren.