Simon Goyens, chef van restaurant L’oh in Tielt-Winge
Ontdek hier waar je de Hagelandse wijnen kan kopen
Lees hier alles over de Hagelandse wijn

___

Chef-kok Simon Goyens groeide op in een gezin dat van lekker eten hield. Zijn moeder en vader maakten tijd om met veel liefde te koken. Vandaag tovert Simon in het gastronomisch restaurant L’oh in Tielt-Winge zelf culinaire parels op je bord. Zijn echtgenote Leen ontfermt zich over de gasten, en zoontjes Wies en Miel kijken af en toe in de potten. Liefst gebruikt Simon streekproducten in zijn creaties, en de Hagelandse wijn is een streektopper.
 
simon-foto3-onderaan
“Eten was altijd een groot feest bij ons thuis. Er werd graag tijd voor gemaakt. Elke woensdagnamiddag was ik wel met mama of papa pannenkoeken aan het bakken, of stoofvlees of vol-au-vent aan het maken. We gingen dan eerst samen naar de winkel en de beenhouwer om de producten te kiezen. Toen ik later mijn draai niet vond in het secundaire onderwijs, gaf mijn papa me de raad vooral te doen wat ik graag deed. Dus ging ik naar de hotelschool, dat was helemaal mijn ding.”
simon-foto1-klein
 

Eigen kweek

Simon groeide op in het Hageland, met de smaken, groenten en gerechten van de streek. Die verse groenten en kruiden teelt hij nu zelf in de tuin van het restaurant. “In de serre rijpen momenteel tomaten, meloenen, komkommers en pepers. In de tuin staan winterbloemkolen, prei en nog wat spruiten. En de groene strook rond het restaurant is één grote kruidentuin. Het zijn onze eigen, verse streekproducten.”
 

Op de wijnkaart

“In elk menu zitten streekproducten verwerkt. Zoals appels en peren natuurlijk. Maar ook yoghurt, kaas, asperges, witloof, vlees. Allemaal van de korte keten en van streekproducenten uit de buurt. Als je kwaliteit wil, hoef je niet ver te zoeken. Dat geldt ook voor de wijn. Onze sommelier wil graag werken met wijn uit de streek. Twee witte wijnen en allicht nog een rode wijn krijgen een vaste plek op onze wijnkaart.” 
 
“We werken momenteel een nieuw menu uit, met zalm in het voorgerecht. Als begeleidende wijn denken we eraan om de Johanniter van de Petrushoeve uit Molenbeek-Wersbeek te gebruiken. De vettigheid van de vis past mooi bij de frisse zuren van de wijn.” 
 
“De kleinschaligheid van de Hagelandse wijndomeinen is een troef. Hier vind je geen massaproductie maar wel authenticiteit en wijnbouwers die met hart en ziel met hun product bezig zijn. Sommige domeinen maken amper 500 flessen per jaar.”
 
 
simon-foto4-klein

Wandellandschap

“We wandelen zelf heel graag in dat zuiderse wijnlandschap. De flank van de Houwaartse Berg is bezaaid met wijngaarden. Een bijzonder fraai zicht, met het dorp diep onder je aan de voet van de berg. Tijdens de coronalockdown hebben we de tijd genomen om de streek grondig te verkennen. Al wandelend ontdekten we nieuwe producten die we nu in de keuken gebruiken. Zoals de zachte honing van een kleine imker, of verse boerderijproducten van een hoevewinkeltje dat we nog niet kenden.”
 

Thuisverkoop

“Ook voor bezoekers zijn al die hoevewinkels en thuisverkoophoekjes een bezoekje waard. Als je rechtstreeks bij de producent koopt, leer je de verhalen achter die typische Hagelandse producten kennen. Ons rundvlees komt van boerderij Fines in Glabbeek, mét een hoevewinkeltje. Ons grondwitloof komt recht van de teler in Houwaart. Voor krieken kan je naar de zelfpluktuin in Bekkevoort. Lekkere kazen, yoghurt ijs en schapenmelk koop je bij Het Nijswolkje in Rillaar. En na de fruitpluk zie je overal bordjes met ‘appels en peren te koop’.” 
 
“En dan heb je de streekbieren, die zijn ook niet te versmaden. In ons restaurant werken we met Tripel V uit Tielt, Druppel Hop uit Aarschot, Gildenbier uit Diest. Van het bier Tuverbol van brouwerij Loterbol maak ik lekkere mousseline met een zurig tintje.”
 

Blijf een nachtje

“Als je van ver komt en zonder zorgen wil genieten van een avondje tafelen, raden we je aan een nacht te logeren. Er valt genoeg te beleven in het Hageland en er zijn heel gezellige logeeradressen waar je je meteen thuis voelt. Zoals Silentium in Tielt-Winge en Pluimpapaver in Aarschot.”

De tips van Simon in een notendop

simon-foto1-onderaan