Jasmina Loots, uitbaatster Hotel Pluimpapaver
Ontdek de logies tussen de Hagelandse wijngaarden
Lees hier alles over de Hagelandse wijn

___

Zeven jaar geleden zei Jasmina Loots (34) haar kantoorjob vaarwel en nam ze samen met haar man Hans Hotel Pluimpapaver over van haar vader. Een kleinschalig en knus hotel in de plooien van het Hageland, de streek waar ze is opgegroeid. Het hotel telt vijf gastenkamers, vier glampingtenten, wellnessfaciliteiten en een greenhouse waar Jasmina elke avond een lekker streekmenu serveert. Want de liefde voor een streek moet je proeven, vindt ze.
 
jasmina-foto-bovenaan

Ontdek het Hageland

“Het Hageland is voor veel van onze gasten nog onbekend gebied. Ze bezochten de kust, Antwerpen, Limburg, de Kempen, en wagen zich nu aan het laatste onontgonnen gebied op hun toeristische kaart. En altijd opnieuw gaan ze aangenaam verrast weer naar huis. Want nergens anders heb je zulke mysterieuze holle wegen en prachtige wandelbossen, of gezellige provinciestadjes als Diest en Aarschot. En op amper zeven kilometer van hier staan ze aan de beroemde basiliek van Scherpenheuvel.”
 

Tussen Aarschot en Diest

Hotel Pluimpapaver ligt in Rillaar. Vlakbij Aarschot en niet al te ver van Diest. Dat zijn twee totaal verschillende steden. Diest is een historische stad waar je de geschiedenis van de oude gevels kan aflezen. Met een prachtig begijnhof en het Webbekoms Broek voor uren wandelplezier in de natuur. Aarschot is een levendige stad met toffe horecazaken, boetiekjes en jonge ondernemers die creatief de stad vernieuwen. Een tip: volg de Beeldenwandeling. Een heel toegankelijke manier om de stad en haar verhalen te ontdekken. De Demer stroomt door Aarschot en Diest. Wist je dat je de rivier kan afvaren van Diest helemaal tot Werchter?”
 Jasmina-foto-klein

Kwaliteit van Kluisberg

“Je kan het Hageland niet bezoeken zonder de Hagelandse wijn te proeven. Wij schenken de wijnen van domein Kluisberg. Dat is het grootste domein van de regio, 7 hectare groot, goed voor 20.000 druivelaars. De familie Vanlaer maakt al wijn sinds 1984. Ze maakt meer variaties dan je wel denkt. Soms hebben de gasten nog twijfels over de kwaliteit van Belgische wijn. Zal die niet te zuur zijn? Voor de voorzichtige types bieden we de wijn per glas aan. Het eindigt meestal met een lege fles aan het einde van de maaltijd (lacht).”
 

Wijnland België

“De kwaliteit is super. En je hebt zoveel variatie in druivensoorten en smaken. Ook de rode wijn scheert stilaan hoge toppen. We stonden er zelf afwachtend tegenover, maar onze gasten zijn vol lof over de rode Dornfelder van wijndomein Kluisberg. België wordt een echt wijnland, met het Hageland als topstreek.”
 

Heerlijke streekproducten

’s Avonds bereidt Jasmina een lekker streek- en seizoensgebonden menu voor. “We laten de gasten proeven van de streek. Schapenkaas van Het Nijswolkje in Aarschot, vlees van ’t Hoevezwijntje in Rillaar, onze Hagelandse streekbieren en natuurlijk de wijn. Allemaal lekkere, kwaliteitsvolle producten. We vertellen onze gasten het verhaal achter elk streekproduct, daar houden ze van. De wijn gebruik ik trouwens niet alleen bij maar ook in het eten. Je moet mijn saus van witte Hagelandse wijn maar eens proeven.”
 
Jasmina-foto3-klein

Bezoek aan de Hagelandse wijndomeinen

“Het is een klassieker: wie meer wil weten over de Hagelandse wijn, raad ik het Bezoekerscentrum van de Hagelandse Wijn aan. Een vernieuwd, interactief centrum in het wijndorp Wezemaal. Nadien kan je dan de Wijngaardberg beklimmen. Een stevig klimmetje, maar in het Heuvelachtige Hageland hoeft dat niet te verbazen. Het mooie panorama is de beloning van je wijnwandeling.” 
 
“Die wijnhellingen nodigen uit voor een bezoek, maar voor veel Hagelanders is de wijnbouw een bijberoep. Hun domein is niet elk moment van het jaar te bezoeken. Tijdens Sprankelend Hageland aan het einde van de zomer kan dat wel. Vier weekends lang kan je dan de wijndomeinen bezoeken, proeven, ontdekken en feesten.”
 

Zoveel te doen in het Hageland!

“We maken zelf ook nog tijd om te reizen en te ontdekken. Volgend voorjaar maken we de toer van België en proeven we van alle streken. Net zoals mijn gasten van het Hageland proeven. Als ze me vertellen over hun thuisstreek, valt het me telkens op hoe bescheiden wij Belgen toch zijn. Onterecht. En dat geldt zeker voor het Hageland. Tijdens de coronalockdown hebben Hans en ik de tijd gehad om de streek met de mountainbike te verkennen. De variatie viel me op. Hier in Rillaar fietsen we door een open landschap en even verder wachten de bossen van Langdorp. Een heel ander beeld, het ruikt er zelfs anders. Wat een troef toch!”

In een notendop

jasmina-foto2-onderaan