Ontdek het prinselijke Grimbergen langs het toegankelijke Parelpad

Tips van wandelexpert Nicki

Een toegankelijk wandelpad door het prinselijke Grimbergen. Geschiedenis, een imposante kasteelruïne, de Maalbeek en een stukje bos. Nicki neemt je mee naar de Parel van Brabant, Grimbergen.
 
 
Over Nicki
35 jaar 
Woont in Zoutleeuw
Houdt ervan om samen met mama Lizy over toegankelijke paden te rollen in de vrije natuur
Bekijk haar andere wandeltips
Wandeltip: Parelpad
 
 
prinsenkasteel

Het Parelpad

Met de talrijke cultuurhistorische gebouwen en erfgoedplekken in het centrum doet Grimbergen zijn naam ‘de Parel van Brabant’ alle eer aan. Tijdens deze toegankelijke wandeling passeer je langs De Kloosterpoort, het Prinsenbos en het MOT (Museum voor de Oudere Technieken). Ook Volkssterrenwacht MIRA, de Sint-Servaasbasiliek en de microbrouwerij van het Grimbergenbier liggen op een boogscheut. Als afsluiter niet vergeten te proeven!
 
Nicki startte het Parelpad (1,5km, 3,5 km of 5,5 km) aan de Charleroyhoeve aan de Lierbaan in Grimbergen. Volg de zeshoekige bordjes.
 

Tips voor onderweg

prinsenkasteel 1

Het Prinsenkasteel

Toen Filips Frans van Bergen in 1686 de titel van prins kreeg, gaf hij zijn waterkasteel in Grimbergen een passende uitstraling. In 1944 ging het in vlammen op, maar de donjon werd intussen gerestaureerd en het kasteeldomein is een heerlijk wandelpark: het Prinsenbos. Het voormalige koetshuis – het Guldendal – is nu een afdeling van het Museum voor de Oudere Technieken. Jammer genoeg maar beperkt toegankelijk.

 

microbrouwerij-grimbergen

Microbrouwerij en belevingscentrum Grimbergen

Ze brouwen weer zelf, de paters van Grimbergen. In de microbrouwerij binnen de abdijmuren maken ze hun Grimbergen Magnum Opus, de Ignis Quadruple en de Astrum Pale Ale. In het gloednieuwe belevingscentrum wandel je door de geschiedenis van het Grimbergse abdijbier. Het centrum ligt op 300 meter van de route en is zeker dat ommetje waard.

 

sint-servaasbasiliek

De Sint-Servaasbasiliek

In 1660 werd de eerste steen gelegd van één van de mooiste barokmonumenten van ons land. De Sint-Servaasbasiliek is heel toegankelijk en zelfs tastbaar: op het plein voor de basiliek staat een maquette die je kan aanraken. Zo krijgen ook slechtzienden een idee van het knappe bouwwerk. De basiliek ligt in het centrum op 300 m van de route.

 

fenikshof

Even stoppen onderweg!

De Kantine van ’t Bos aan de rand van het Prinsenbos heeft een groot, uitnodigend terras en toegankelijke toiletten. Het Fenikshof is even om, richting abdij, maar het is dé plek om de bieren van de microbrouwerij van het vat te drinken. Of te genieten van een lekkere gerecht uit de Belgische keuken.

 

Benieuwd naar de tips van onze andere wandelaars?

Download gratis ons wandelboekje met 8 praktische wandelkaarten en extra tips van onze wandelexperten!
prinsenbos