Stop 1: Basiliek van Scherpenheuvel

'Imposante koepelkerk'

Je begint de dag in Scherpenheuvel-Zichem, de Basiliek van Onze-Lieve-Vrouwe is nog steeds de meest bezochte bedevaartplaats van België. De waardevolle kruisweg en Maria-staties achter de basiliek vormen een originele wandeling. Bezoek ook de merkwaardige waterput en ga een kaarsje branden in de kaarsenkapel. Rond de basiliek vind je ook de acht traditionele kraampjes met prullaria. Ze verkopen kaarsen, heiligbeeldjes en snoep en speelgoed maar ook streekproducten en fair-trade-producten zitten tegenwoordig in hun gamma. 

Adres: Isabellaplein z/n, 3270 Scherpenheuvel (Scherpenheuvel-Zichem)
GPS-coördinaten: N 50.980564°, E 4.978228° (Google Maps)
Meer info: op onze website

Basiliek - foto 1Basiliek - foto 3Basiliek - foto 2

Stop 2: Maagdentoren

‘Donjon aan de meanderende Demer’

Op 10 minuutjes rijden van de basiliek stop je aan de oever van de Demer in Zichem. Hier is al sinds de middeleeuwen de Maagdentoren gevestigd. De ronde verdedingstoren heeft door de eeuwen heen veel functies gehad: van gevangenis tot koeienstal, en leed tijdens de Tachtigjarige Oorlog zwaar onder de Spaanse kanonnen. Sinds 1962 werd de toren beschermd als monument maar door jarenlang verwaarlozing stortte een kwart van de toren in in 2006. Vandaag is de toren gelukkig in ere hersteld en kan je op het 26 meter hoge uitkijkplatform genieten van een panoramisch zicht over de Demervallei. 

Adres: Markt z/n, 3271 Zichem (Scherpenheuvel-Zichem)
GPS-coördinaten: N 51.002745°, E 4.991562° (Google Maps)
Meer info: op deze website

Maagdentoren - foto 1Maagdentoren - foto 5Maagdentoren - foto 3

TIP: Etenstijd? In brasserie Hof van Zichem kan je terecht voor een hapje en drankje. Je kan er genieten op het mooie tuinterras. De bierkaart mag er trouwens ook zijn.

Stop 3: Demertrefplaats Zichem

'Aan boord van een platboot'

Voor stop drie moet je gewoon even de weg oversteken. Aan de Hemmekes werd één van de vijf demertrefplaatsen gebouwd. Hier werd een speciale, omgebouwde platboot voor anker gelaten zoals je die vroeger op de Demer zag. Je kan vanop de dijk via een loopbrug in de boot wandelen en daar gezellig picknicken.

Adres: Ernest Claesstraat 34C, 3271 Zichem (Scherpenheuvel-Zichem)
GPS-coördinaten: N 51.004851°, E 4.985744° (Google Maps)
Meer info: op onze website

Demertrefplaats - foto 1

Stop 4: Abdij van Averbode en Het Moment

‘Bezinnen in 't groen’

Onze laatste stop brengt je naar het drie provinciënpunt in Averbode. Op de plaats waar Limburg, Antwerpen en Vlaams-Brabant samenkomen werd in 1134 de Norbertijnenabdij van Averbode gebouwd, gelukkig voor ons, aan onze kant van de grens. Overdag kan je het binnenplein met spiegelvijver en de abdijkerk steeds vrij bezoeken. Of je kan kiezen uit twee soorten rondleidingen. Op de rondleiding Het Moment maak je kennis met de geschiedenis en de abdijgemeenschap vandaag de dag tijdens een korte wandeling langs de boerderij, het washuis en de uitgeverij. In Het Moment zelf bezoek je de kaasrijperij, de bakkerij en de huisbrouwerij. Afsluiten doe je met een degustatie van de Averbode-producten en een bezoek aan de Abdijwinkel. Op het domein vind je een toeristisch-educatief belevingscentrum, een bakkerij, een kaasrijperij, een abdijwinkel en een huisbrouwerij. Voor een rondleiding in de Abdijkerk kan je terecht bij de abdijgemeenschap.

Adres:Abdijstraat 1, 3271 Scherpenheuvel-Zichem
GPS-coördinaten: N 51.032474°, E 4.980062° (Google Maps)
Meer info en reservatie: https://averbodemoment.be


Abdij van Averbode - foto 3Abdij van Averbode - foto 1Abdij van Averbode - foto 2

TIP: Eindig de dag met een lekker ijsje in de lekdreef of ga een lekker streekbiertje drinken of gerechtje eten in Het Moment aan de voet van de abdij.