Vital - foto


Vandaag is Vital onze gids. Vital – die onlangs met pensioen ging – is geboren en getogen in onze provincie. Hij kent de streek dan ook als zijn broekzak.  

Ontdek de favoriete wandeling van Vital:

de Margijswandeling

In een notendop

margijs - foto
 • Waar vertrekken?
  Kasteel van Neerijse (Huldenberg)
 • Parkeren?
  Aan de parking van het kasteel
 • GPS coördinaten
  N 50.81792° E 4.628559°
 • Afstand
  8,5 km
 • Duur
  2 uur
 • Verharde wegen
  20 %
 • Terrein
  glooiend
 • Bewegwijzering
  Rechthoekig bord met rode opdruk
 • Schoeisel
  Modder bestendig
 • Eten & drinken 
  • Barons Brasserie: Dorpsstraat 5 in Neerijse (op 300m van de vertrek/aankomstplaats) 
  • Brouwerij De Kroon: Beekstraat 20 in Neerijse (op 100m van knooppunt 214)

Waarom is dit jouw favoriete wandeling? 

[Vital:] Het is als het ware een ‘all-in’ pakket. Ik vind het de perfecte combinatie van natuur, erfgoed en horeca. De wandeling start bovendien aan een unieke Bed & Breakfast, ondergebracht in het voormalig koetshuis van het kasteel van Neerijse. Prachtig erfgoed! Ik heb de Margijs wandeling ooit voorgedragen op een verkiezing van de mooiste wandeling van Vlaanderen en deze route heeft toen toch een verdienstelijke 4e plaats behaald! 

Kaartje Margijswandeling - foto

Kan je een korte beschrijving van de wandeling geven? 

[Vital:] De wandeling start langs een ‘dreef’ met Japanse Kerselaar bomen aan weerszijde. Dit is absoluut de moeite in de vroege lente wanneer de roze bloesems het landschap verfraaien. De wandeling gaat verder richting het historische Margijsbos waar je, tussen knooppunten 216 en 219, de oude watermolen van Loonbeek kan bezichtigen. Eens uit het bos wordt je getrakteerd op enkele mooie vergezichten te midden van het glooiend landschap. Vervolgens leiden de knooppunten je verder langs de Dijlevallei. Hier kan het soms erg drassig worden. Tot slot doorkruis je het natuurgebied van de Doode Bemde dat met zijn knuppelpad en vogelkijkhutten ook een echte topper is voor natuurliefhebbers! En eindigen doe ik steevast in de Barons Brasserie (op 300m van de vertrek-/aankomstplaats), een prachtig gerenoveerd ‘boerenburgerhuis’ waar je terecht kan voor een hapje en een drankje. 

Prins de Bethunelaan Neerijse - foto

Heb je een leuke anekdote die je kan delen of ken je interessante weetjes die gelinkt zijn aan de wandeling? 

[Vital:] Goh, ik heb al heel wat meegemaakt tijdens mijn vele wandelingen… maar specifiek op deze wandeling…? 

[Vital:] Wat me wel gecharmeerd heeft is de vierkantshoeve die aan de Lindenhoflaan gelegen is, bij het begin van de wandeling. Hier is een paardenpension in ondergebracht. Een soort instelling dus waar oude paarden worden opgevangen en verzorgd. Dit is helaas niet open voor bezoekers… Ik heb gelukkig ooit de kans gehad om er een kijkje te nemen. Het gebouw heeft een indrukwekkende architectuur waarbij me voornamelijk de gewelven zijn bijgebleven. 

[Vital:] Let in het Doode Bemde natuurgebied ook even op de bomen langs de Dijle. Hier zie je duidelijk sporen van enkele nachtelijke bezoekers uit de Dijlevallei: bevers! 

[Vital:] Nog een laatste weetje, om het af te leren: er doen verschillende legendes de ronde in het dorp van Neerijse over waarom de kerk er 2 torens heeft. Volgens de ene kwam het geld voor de bouw van de kerk van twee edelvrouwen. Omdat ze elk evenveel gedoneerd hadden wensten ze elk hun eigen toren. Volgens de andere moest de kerk zowel Huldenberg als Neerijse bedienen en eiste elke gemeenschap haar eigen toren op. De minst plausibele, maar wel grappigste hypothese is het feit dat één toren niet volstond om het aantal ‘uilen’ te huisvesten! 

Sint-Petrus en Pauluskerk Neerijse - foto

Op welk tijdstip in het jaar is deze wandeling op z’n mooist? 

[Vital:] Moeilijk te kiezen… De herfst omwille van de mooie kleuren in het Margijsbos. De vroege lente voor de bloesempracht aan de dreef (bij de start van de wandeling). De late lente voor de boshyacinten die (op enkele hellingen) een mooi blauw tapijt vormen in het Margijsbos. Eigenlijk kan je heel het jaar door genieten van deze streek! 

Brouwerij De Kroon Neerijse - foto

Geïnspireerd door Vital en ook zin om eropuit te trekken? 
Klik dan hier voor een kaart van deze wandeling.