Robin - foto


Vandaag is Robin onze gids. Robin groeide op in Vossem, een landelijke deelgemeente van Tervuren. Hij verhuisde intussen naar Leuven, waar hij werkt, maar keert in de weekends maar al te graag terug naar zijn geboortestreek, waar hij bovendien nog erg actief is in het verenigingsleven. 

Ontdek de favoriete wandeling van Robin:

de Wandeling op het Brabants Leemplateau

 
 
Louka Instax - foto

In een notendop

  • Waar vertrekken?
    Sint-Lambertuskerk, Neerijsesteenweg/Dorpstraat in Leefdaal (Bertem)
  • Parkeren?
    Parking tegenover de Sint-Lambertuskerk
  • GPS coördinaten
    N 50.847488° E 4.591443°
  • Afstand
    13,1 km
  • Duur
    2 uur 35 minuten
  • Verharde wegen
    30 %
  • Terrein
    Vlak
  • Bewegwijzering
    Rechthoekig bord met rode opdruk
  • Schoeisel
    Modderbestendig
  • Eten & drinken
    • Frituur Michel aan de Sint-Lambertuskerk in Leefdaal (tussen knooppunten 5 en 57)
    • Café Pallekeshof, Dorpstraat 526 in Leefdaal (tussen knooppunten 5 en 57)
    • In de nabijgelegen dorpen Vossem en Bertem zijn meer eet- en drinkgelegenheden:
      • Café De Congo, Dorpsplein 11 in Vossem
      • Restaurant Bertem brug, Kerkstraat 2 in Bertem
      • Café ’t Blok, Gemeenteplein 2 in Bertem
      • Bistro ’t Moleke, Molenstraat 7 in Bertem

Waarom is dit jouw favoriete wandeling? 

[Robin:] Het authentieke karakter van de streek springt er voor mij toch bovenuit. Tijdens deze wandeling waan je je echt in het Brabant van vroeger! Zodra je de dorpskern van Leefdaal verlaat kom je nauwelijks nog bebouwing tegen en kan je volop genieten van het idyllische landschap. De tijd lijkt er stil te hebben gestaan… en dat op een steenworp van de bruisende steden Brussel en Leuven! 

[Robin:] De vele holle wegen geven deze wandeling ook een uniek karakter. Deze diep uitgesneden wegen leiden je uit de vallei van ‘de Voer’ naar het hogerop gelegen Brabants leemplateau waar je op een prachtig uitzicht wordt getrakteerd. Je ziet er letterlijk het licht aan het einde van de (groene) tunnel!

Kaartje Wandeling op het Brabants Leemplateau - foto

Kan je een korte beschrijving van de wandeling geven? 

[Robin:] Het plein achter de Sint-Lambertuskerk vormt het ideale vertrekpunt. Een 3 à 4-tal oude woningen getuigen er van de mooie architectuur van weleer. 

Van daaruit wandel je via ‘den dreef’, geflankeerd met hoge beukenbomen, naar het kasteel van Leefdaal. Het kasteel zelf kan je niet bezoeken, maar het is toch een mooie bezienswaardigheid! 

De wandelroute leidt je verder in oostelijke richting langs het water van de Voer. Hier treed je in de voetsporen van de vroegere hertogen van Brabant. Zij volgden deze weg vroeger, in de 11e tot 14e eeuw, te paard om vanuit Leuven (toenmalige hoofdstad van Brabant) het hertogelijk kasteel in Tervuren te bereiken. 

Wist je trouwens dat de gemeente Tervuren zijn naam ontleent aan ‘De Voer’? ‘Ter-Voeren’. 

Na 2 km wandelen kom je aan in het gehucht Sint-Verona. Hier staat één van de oudste Romaanse kapellen van Vlaanderen. Deze kapel werd gebouwd rond het jaar 900. De legende wil dat de heilige Verona hier begraven ligt. Ondanks de vrij eenvoudige architectuur behoort dit eeuwenoude kerkje tot één van mijn favorieten. 

Vanaf hier gaat de wandeling bergop. Je verlaat de vallei van de Voer en klimt stilaan omhoog op het Brabants leemplateau. Hier wandel je in een erg groene omgeving ten midden van de vele akkers. 

Vanaf knooppunt 205 verandert het landschap en wandel je langs enkele mooie beukenbossen. 

Bij knooppunt 206 zie je 2 boerderijen in een kleine vallei. Met wat geluk kan je op de hellingen enkele van onze wereldvermaarde Brabantse trekpaarden spotten. 

Via het Tersaartbos bereik je knooppunten 509 en 505. Je bevindt je nog steeds op het plateau en hebt er een mooi uitzicht op de dorpskernen van Neerijse en Duisburg. 

De wandeling loopt verder in noordelijke richting. Je daalt af via een holle weg in de richting van Leefdaal en bereikt opnieuw het water van de Voer. Deze beek brengt je opnieuw bij de vertrekplaats van de wandeling.

Wandelen op het leemplateau - foto

Heb je een leuke anekdote die je kan delen of ken je interessante weetjes die gelinkt zijn aan de wandeling? 

De wandelpaden op deze route doen me steeds denken aan mijn jaarlijkse bedevaartstocht naar Scherpenheuvel. Scherpenheuvel is één van de belangrijkste bedevaartsoorden in België en ieder jaar stappen we met een bende vrienden vanuit onze geboortestreek naar de basiliek in Scherpenheuvel, in totaal maar liefst 43 km stappen (in meerdere etappes)! Vanuit de verschillende dorpen in de omgeving staan mensen ons op te wachten om aan te sluiten bij deze tocht. Heerlijk!

brabants leemplateau - foto

Op welk tijdstip in het jaar is deze wandeling op z’n mooist? 

[Robin:] Uiteraard kan je het hele jaar door genieten van deze wandeling. De lente is prachtig wanneer het landschap groen kleurt. De beukenbossen zijn dan weer op hun mooist tijdens de herfstmaanden. In de maand oktober kan je tussen knooppunten 509 en 505 kastanjes rapen. Een fijne activiteit met de kinderen. Bovendien een echte lekkernij als je ze poft op het vuur.

Samen wandelen - foto

Geïnspireerd door Robin en ook zin om eropuit te trekken?
Klik dan hier voor een kaart van deze wandeling.