Myriam - foto


Vandaag is Myriam onze gids. Myriam is een echte Vlaams-Brabantse. Ze heeft nog nooit ergens anders gewoond. Ze groeide op als kind in het Pajottenland (ten westen van Brussel) en verhuisde voor de liefde naar het Hageland (ten oosten van Brussel). Naast haar job als maatschappelijk werker is haar grootste hobby gidsen. Ze is een rasechte verteller, maakt graag plezier en drinkt graag lekkere wijn, uit het Hageland natuurlijk…

Myriam kan niet wachten om haar favoriete fietsroute met ons te delen:
de Noord-Hagelandse Boomgaardenroute.

 

In een notendop

  • Knooppunten
    78 – 71 – 32 – 31 - 18 – 23 – 77 – 76 – 47 – 79 – 78
  • Waar vertrekken?
    Onze-Lieve-Vrouw Geboortekerk, Dorpsstraat, 3381 Kapellen (Glabbeek) [tussen knooppunten 78 en 79]
  • Parkeren
    Er zijn enkele parkeerplaatsen aan de kerk.
  • GPS coördinaten
    N 50.887428° E 4.957184°
  • Afstand
    23,5 km
  • Duur
    2 uur 40 minuten
  • Terrein
    Glooiend/ heuvelachtig
  • Bewegwijzering
    Knooppuntenbordjes (groen/wit)
  • Eten & drinken
    • Café Boerenhof, Meensel-Kiezegem
    • Café ’t Klein Verlet, Meensel-Kiezegem

Waarom is dit jouw favoriete fietsroute? 

[Myriam:] De route ligt vlak aan mijn deur. Ik moet alleen maar op mijn fiets springen en ik kan meteen de knooppunten volgen.

De natuur is er prachtig en verveelt nooit! Bovendien fiets je langs heel wat appel-, peer- en kersenboomgaarden. Weinig mensen weten dat het Hageland een echte fruitstreek is.

In 2018 werden er, ter ere van deze fruitteelttraditie, enkele prachtige kunstwerken onthuld die gewoon langs de kant van de weg staan. Op deze route liggen er maar liefst vier! Zeker de moeite om er even te pauzeren!

Tot slot mijn persoonlijke favoriet langs deze route: het standbeeld van Eddy Merckx: onze Belgische wielertrots! Hij is geboren in Meensel-Kiezegem. Het standbeeld staat tegenover zijn geboortehuis.

Kaartje - foto

Kan je een korte beschrijving van de route geven? 

[Myriam:] Als je vertrekt aan knooppunt 78 loont het zeker de moeite om even in de richting van knooppunt 77 te fietsen. Je volgt er de Tramstraat, waar het eerste kunstwerk op onze route ligt: ‘De Reis’. Vroeger lagen hier tramrails, die voornamelijk goederen transporteerde. Het kunstwerk belicht de verschillende reizen de nodig zijn bij de fruitteelt, zoals de reis van het stuifmeel. Bij zonnig weer weerkaats de zon in het metaal, prachtig! Van hieruit heb je bovendien zicht op het fruitbedrijf Vanhellemont en hun boomgaarden. Bezoek ook zeker hun fruitwinkel met eigen streekproducten. 

Vlakbij, op de hoek van de Binkomstraat en de Heibosstraat kan je een bezoekje brengen aan het gloednieuwe museum 44 dat het aangrijpende verhaal brengt van de verwoestende impact van de Tweede Wereldoorlog in deze streek. 

Keren we terug naar knooppunt 78, en vervolgen we onze weg naar het zuiden (richting knooppunt 71). Daar staat het volgende kunstwerk: ‘Symbiose’. Het open huisje rond de notelaar symboliseert de fruittellers als familiemensen. Hier heb je ook een prachtig uitzicht over de vallei van de Zyp. 

Symbiose - foto

Een beetje verder ligt het kunstwerk ‘de Canapéer’. Deze bijzondere bank bestaat uit verschillende speelse, abstracte vormen die samen een peer voorstellen. Deze ligt aan een onverharde weg. Opgelet dus bij regenweer: dan kan het er al eens modderig bij liggen. 

Van hieruit fiets je verder in de richting van het noorden. Het landschap blijft verbazen! Ik geniet hier echt van de rust en het prachtige platteland. Je fietst er langs het Tafelbos en kronkelt verder tussen de dorpskernen door. 

Aan knooppunt 47 smeren we onze kuiten in voor de beklimming van de Heuvelstraat. Even doorbijten dus op deze verder idyllische kasseienweg. Eenmaal boven word je beloond met het laatste kunstwerk op deze route, ‘De Bijéénraad’. Het is een verzameling zeshoekige balken die verwijzen naar de bijen. Ideaal om even te bekomen en te genieten van het uitzicht op de boomgaarden.

Bijeenraad - foto

Heb je een leuke anekdote die je kan delen of ken je interessante weetjes die gelinkt zijn aan de fietsroute? 

[Myriam:] Eddy Merckx himself verklaarde zijn geboortedorp, Meensel-Kiezegem, tot mooiste dorp van de wereld. Zijn trots kon dus niet op toen ze het parcours van de Tour de France in 2015, speciaal ter ere van Eddy, door zijn geboortedorp hebben geleid.

Eddy Merckx - foto

Op welk tijdstip in het jaar is deze route op z’n mooist? 

[Myriam:] Ik denk dat de route het mooist is in de maand juni. Alles staat dan in bloei. De tarwevelden zijn dan op hun mooist. September is ook zeker de moeite, maar dan staan de gewassen al wat hoger waardoor je de mooie vergezichten soms moet missen.

Geïnspireerd door Myriam en ook zin om eropuit te trekken? 
Klik dan hier voor een de kaart van deze fietsroute of bekijk hem hier online.