Mia - foto


Vandaag is Mia onze gids. Ze is geboren en getogen in Tienen, waar ze haar hele professionele leven werkte in de Tiense Suikerraffinaderij. Ze is erg actief in het verenigingsleven en verknocht aan het groene landschap van het Hageland en de Getevallei. Als het even kan, bindt Mia haar stapschoenen aan of neemt ze de fiets voor een tocht door de streek.

Ontdek de favoriete fietsroute van Mia:
Flirten met de Grote en de Kleine Gete

 
 

In een notendop

 • Knooppunten 
  64 – 62 – 60 – 59 – 72 – 58 – 50 – 1 – 192 – 48 – 23 – 21 – 54 – 71 – 70 – 61 – 62 – 64
  Diest Instax - foto
 • Waar vertrekken?
  Knooppunt 64: Begijnhofkerk, Groot Begijnhof 9 in Tienen
 • Parkeren?
  Parking Bostsestraat in Tienen (aan Begijnhofkerk)
 • GPS coördinaten
  N 50.801458° E 4.940533°
 • Afstand
  41,8 km
 • Duur
  3 uur
 • Onverharde wegen 
  11 %
 • Terrein
  Vlak
 • Bewegwijzering
  Knooppuntenbordjes (groen/wit)
 • Schoeisel
  Modderbestendig
 • Eten & drinken
  Fietscafé Chalet: Stationsplein 6 in Drieslinter (nabij knooppunt 50)
  De Twee Leeuwkes: Grote Markt 26 in Zoutleeuw (nabij knooppunt 23)
  Een zijsprong naar Provinciedomein Het Vinne: Bistro Het Vinne, Ossenwegstraat 70 in Zoutleeuw

Waarom is dit jouw favoriete route? 

[Mia:] ‘Omdat de Getevallei een wondermooie streek is vol variatie. Je fietst er door velden, bossen en fruitplantages, langs weiden met schapen, koeien en andere dieren. Een prachtig, landelijk landschap met een rijke geschiedenis.’ 

[Mia:] ‘De route is bijna 42 kilometer lang. Dat is net lang genoeg om op een halve dag te doen. Maar je kan er evengoed een daguitstap van maken en je tijd nemen om de bijzondere haltes onderweg wat beter te verkennen. Blijf zeker wat hangen in Provinciedomein Het Vinne voor een wandeling rond het meer, of kuier door Tienen. Er zijn meer dan genoeg toffe tussenstops te maken.’Kaartje - foto

Kan je een korte beschrijving van de route geven? 

[Mia:] De sfeervolle ruïne van de Paterskerk – de oude Begijnhofkerk – aan knooppunt 64 is het perfecte vertrekpunt. Je vindt er parkeerplaats voor je wagen maar je kan evengoed een fiets huren bij de toeristische dienst aan de Grote Markt in Tienen. De kerk is heel gemakkelijk bereikbaar vanuit het centrum. Als je op voorhand een afspraak maakt, kan je je fietsroute combineren met een rondleiding in de Tiense Suikerraffinaderij, vlakbij het vertrekpunt. [Let wel, deze rondleiding is enkel mogelijk tijdens de oogstperiode van de suikerbieten: van september tot december.]

Je tocht brengt je al snel naar Grimde en de kapel van Onze-Lieve-Vrouw-ten Steen, een eeuwenoud en bekend bedevaartsoord. Aan het oude stationsgebouw van Grimde vertelt een infopaneel je meer over de oorlogsjaren. De Getelinie speelde een belangrijke rol tijdens de eerste dagen van de Eerste Wereldoorlog. Als je daarover meer wil weten, moet je op de terugweg zeker even stoppen aan het Museum van het Derde Regiment Lansiers in Orsmaal (nabij knooppunt 54) en het Vredeskerkje van Helen (tussen knooppunt 21 en 54). 

De oude treinbedding van de autovrije ‘IJzeren Weg’ brengt je naar het stadje Zoutleeuw (knooppunt 23) met zijn mooie historische stadhuis en Sint-Leonarduskerk. Echte middeleeuwse charme. Wijk hier even af van de route voor een bezoek aan Provinciedomein Het Vinne. Kinderen kunnen er ravotten op de speeltuin en in het speelbos, of trek een uurtje uit voor een wandeling rond het meer. Je stapt over knuppelpaadjes tussen metershoog riet. In de lente broeden de watervogels er en is het er een gekwetter van jewelste. 

De route kronkelt van hier door het open en groene landschap naar de dorpjes Helen, Melkwezer, Wommersom, bedevaartsdorp Hakendover en zo terug naar je vertrekpunt.

Tienen - foto

Heb je een leuke anekdote die je kan delen of ken je interessante weetjes die gelinkt zijn aan de route? 

[Mia:] Mijn man Hugo en ik waren op pad door de Getevallei toen we op het fietspad in de verte een paard zagen galopperen. Het liep recht naar ons toe. Toen het wat dichterbij kwam, zagen we dat er geen ruiter op zat. Hugo is een geoefend ruiter en heeft veel ervaring met paarden. Hij ging in het midden van het pad staan met zijn armen uitgestrekt. Ik ook, naast hem. Het dier zag ons en vertraagde, Hugo slaagde erin het dier te kalmeren. Wat later kwam er een meisje aan. Het paard was van iets geschrokken en had haar van zijn rug geworpen. Ze was ons enorm dankbaar. 

We stootten ook al wel eens op een verloren gelopen kudde schapen. In de Getevallei kan je je dus wel eens aan een dier op je pad verwachten.

Zoutleeuw - foto

Op welk tijdstip in het jaar is deze route op z’n mooist? 

[Mia:] Ik ben geboren in september en ben een kind van de herfst. Het is ook mijn favoriete seizoen. De kleuren zijn dan prachtig in de Getevallei, vooral als de herfstzon door de wolken komt kijken. Maar elk seizoen heeft natuurlijk zijn charme.

Uitvloeing - foto

Geïnspireerd door Mia en ook zin om eropuit te trekken? 
Klik dan hier voor de kaart van deze fietsroute.