Luc - foto


Vandaag is Luc onze gids. Hij is geboren en getogen in Meise, aan de noordwest rand van Brussel. Luc is een erg geëngageerde inwoner van Meise. Als zwerfvuilcoach en ambassadeur van het fiets- en wandelnetwerk draagt hij zijn steentje bij om van zijn geliefde thuisstreek een aangename bestemming te maken voor bezoekers.

Ontdek de favoriete fietsroute van Luc:
In het spoor van een Belgische fietslegende: Eddy Merckx! 

 

In een notendop

  • Knooppunten 
    36 – 40 – 41 – 56 – 37 – 60 – 70 – 69 – 61 – 25 – 62 – 26 – 27 – 28 – 30 – 34 - 36
  • Waar vertrekken?
    Wij vetrekken vanuit knooppunt 36, maar je kan op verschillende plaatsen inpikken. Hieronder enkele opties:
    • Kerk in Sint-Brixius-Rode (’s Herenweg in Meise) [nabij knooppunt 36]
    • Plantentuin Meise (Nieuwelaan 38 in Meise) [tussen knooppunten 40 en 41]
    • Kerkhof (August van Doorslaerlaan 93 in Meise) [tussen knooppunten 41 en 56] 
    Voor wie graag met de trein komt:
    • Station Londerzeel (Klein Holland 2 in Londerzeel) [aan knooppunt 62] – mogelijkheid om fiets op de trein mee te nemen
  • Parkeren? 
    • Aan de kerk in Sint-Brixius-Rode
    • Plantentuin Meise: veel parkeergelegenheid langs de Nieuwelaan
    • Kerkhof: parking aan August van Doorslaerlaan 93 in Meise
  • GPS coördinaten 
    • Kerk in Sint-Brixius-Rode: 50°57'23.4"N 4°19'36.4"E
    • Plantentuin Meise: 50°55'37.1"N 4°20'06.0"E
    • Kerkhof: 50°55'41.9"N 4°19'00.4"E
  • Afstand
    39,6 km
  • Duur
    3 uur 15 minuten
  • Terrein
  • De noordelijke helft van de route is vlak. In het zuidelijke deel zijn er enkele korte maar pittige hellingen.
  • Bewegwijzering
    Knooppuntenbordjes (groen/wit)
  • Schoeisel
    Modderbestendig
  • Eten & drinken 
    • In de plantentuin van Meise kan je een hapje eten in de Oranjerie of zelf picknicken
    • Ijssalon Brixius ('s Herenweg 3, 1860 Meise)
    • ’t Brouwershuis (St-Niklaasstraat 2 in Steenhuffel)
    • ’t Leireken (Brouwerijstraat 29 in Steenhuffel)

Waarom is dit jouw favoriete fietsroute? 

[Luc:] Voor mij springt deze route eruit omdat ze voor ieder wat wils heeft. Voor de wielerliefhebbers zijn er enkele kasseistroken en ook een paar pittige kuitenbijters (de route werd niet voor niets vernoemd naar onze wielerlegende Eddy Merckx!). Bekomen van deze hellingen doe je dan weer op de talrijke landelijke weggetjes, midden in het groen, en weg van de drukte van de stad. Plaatsen om je gedachten even te orderenen en tot rust te komen, heerlijk! 

[Luc:] Ook al telt de route in totaal iets minder dan 40km, toch zal je als recreatieve fietser na afloop kunnen terugkijken op een sportief uitje. 

[Luc:] De route is vernoemd naar Eddy Merckx. Hier zeggen we ‘den Eddy’ als we over onze wereldvedette spreken. Het is toch bijzonder om te fietsen in de streek waar Eddy Merckx woont en geregeld zelf op de fiets stapt en waar hij bovendien zijn bekende fietsenfabriek heeft opgericht.

Kaartje - foto v2

Kan je een korte beschrijving van de route geven? 

[Luc:] Wanneer je vertrekt nabij knooppunt 36 bevind je je in de pittoreske dorpskern van Sint-Brixius-Rode. Dit is de thuisbasis van Eddy Merckx die er tevens zijn voormalige fietsfabriek oprichtte. 

Van daaruit fiets je in zuidelijke richting en kom je al snel aan bij de plantentuin van Meise (tussen knooppunten 40 en 41). Deze botanische tuin is één van de grootste ter wereld (92 ha groot) en herbergt maar liefst 18.000 soorten planten. Ik raad zeker en vast aan om de fietstocht even te onderbreken voor een bezoek aan deze groene oase. Het prachtige 19de-eeuwse kasteel van Boechout ten midden van het domein geeft de plantentuin nog meer allure. Het glazen serrecomplex is één van de mooiste in Europa! Heb je al honger of wil je je dorst lessen? In de Oranjerie kan je terecht voor een lichte maaltijd. 

[Luc:] Tijd om terug op de fiets te springen! Vanuit de plantentuin zetten we onze weg verder langs de Bosweg (na knooppunt 41). Aan het begin van deze smalle weg staat een prachtige oude hoeve. Als je goed kijkt zie je langs het huis nog een watermolen ‘de watermolen van Amelgem’. 

[Luc:] Vanaf nu wordt het, alvast voor de sportievelingen onder ons, interessant! Onderaan de Bosweg smeer je best je kuiten in want vanaf hier gaat de weg steil omhoog. Wanneer je bovenaan de Kaarlijkstraat links afslaat, kan je even uitblazen van de inspanning op de Heirbaan. Dit is een oude Romeinse weg die je te midden van de velden een uitzicht geeft op de skyline van Brussel. Je ziet er onder meer het Atomium en de basiliek van Koekelberg. Aan knooppunt 56 vind je een zitbank en een picknicktafel waar je even van het uitzicht kan genieten. 

[Luc:] Na dit uitzicht fiets je al snel langs het pittoreske dorpje Oppem heen (nabij knooppunt 56). Voor mensen die graag in de streek overnachten kan je hier terecht bij enkele unieke logeeradresjes zoals B&B Het Sterckxhof en B&B Amelhof. Verstopt in de zijtuin van deze laatste B&B staat een prachtige 17de-eeuwse barokke kapel (de kapel van Amelgem). Wandel tijdens je verblijf zeker ook eens tot aan het kerkje van Oppem. 

[Luc:] Vervolg de weg richting Wolvertem waar je aan knooppunt 37 best even uitwijkt richting knooppunt 40 om langs het standbeeld van Eddy Merckx te fietsen. Ik heb de route speciaal laten verleggen zodat je als fietser zeker langs dit standbeeld passeert. Leuk om te weten is dat de kunstenaar van dit standbeeld verderop de route (een beetje voorbij knooppunt 69) een eigen beeldentuin heeft. De kunstenaar leidt je er graag rond, maar maak op voorhand best een afspraak via het formulier op https://www.paulgregoir.be/kunst/contact.html

[Luc:] Aan knooppunt 61 arriveer je aan de brouwerij van Palm (centraal gelegen aan het marktplein). Palm Breweries is de enige brouwerij ter wereld die volgens de 4 traditionele gistingswijzen brouwt en dit in 3 historische brouwsites. Op het kasteeldomein Diepensteyn, achter de brouwerij, worden trekpaarden gekweekt. Het bekende logo met het Brabants trekpaard op het bierflesje is dus geen toeval. [Helaas kan je de brouwerij niet vrij bezoeken. Enkel in groep en mits reservatie.] 

[Luc:] Op het meest noordelijke deel van de route is het aangenaam fietsen langs de spoorweg (van knooppunt 25 tot 28). Deze weg vervolg je tot aan het kanaal van Willebroek waarlangs je de route verderzet om terug te keren via knooppunt 34 in de richting van de startplaats in Sint-Brixius-Rode. Niet toevallig de ideale eindplaats want in de dorpskern vind je de ‘Crèmerie’ Brixius (’s Herenweg 3). Tijd voor een welverdiend ijsje na het fietsen!

Eddy merckx - foto

Heb je een leuke anekdote die je kan delen of ken je interessante weetjes die gelinkt zijn aan de fietsroute? 

[Luc:] De Heirbaan (met het zicht op de skyline van Brussel) is het hele jaar door een erg rustige plaats om te verpozen. Behalve op één dag in het jaar: Oudejaarsavond! Tegen middernacht komen hier veel mensen samen om er te genieten van het vuurwerk dat in het hartje van Brussel wordt afgestoken. Een bijzonder moment waarbij iedereen klinkt op een gelukkig nieuwjaar met op de achtergrond het knallen van het vuurwerk (en de champagnekurken!).

Skyline Brussel - foto

Op welk tijdstip in het jaar is deze route op z’n mooist? 

[Luc:] Ik denk dat de route het mooist is in de maand juni. Alles staat dan in bloei. De tarwevelden zijn dan op hun mooist. September is ook zeker de moeite, maar dan staan de gewassen al wat hoger waardoor je de mooie vergezichten soms moet missen.

Geïnspireerd door Luc en ook zin om eropuit te trekken? 
Klik dan hier voor een de kaart van deze fietsroute.