Park Drie Fonteinen – Ruïne van het Prinsenkasteel – Sint-Servaas Basiliek – Plantentuin Meise

Vanop het water ontdek je de stad en haar kanaalindustrie op een hele nieuwe manier. Een ritje op de waterbus (in de zomer) vormt bovendien de ideale uitvalsbasis voor een uitstap vanuit Brussel naar haar groene rand. Na de boottocht van 50 minuten, stap je af aan het park Drie Fonteinen. Te voet of met de fiets maken we een mooie tocht langs de gezellige gemeente Grimbergen, waar de abdijkerk en de ruïne van het Prinsenkasteel ons opwachten. Neem zeker even pauze om in Grimbergen een Grimbergen te drinken. Even verder houden we halt aan de Plantentuin Meise, een internationale topper uit de regio. Ontdek het Kasteel van Boechout en de prachtige Victoriakas ten midden van de bloemenpracht!


ROUTE 

Onze tocht start aan het station van Brussel Noord. 

Van daaruit vertrekken we richting de opstapplaats van de waterbus, die ons tot in Vilvoorde zal varen. Deze filevrije ‘buslijn’ laat je de stad en haar omgeving van een hele nieuwe kant zien. We stappen op aan halte Sainctelette, ter hoogte van het KBC gebouw. De boot vertrekt hier om 10 uur. Na 50 minuten varen, stappen we af aan de halte Park Drie Fonteinen. Let op! Deze halte vraag je bij het opstappen aan bij de matroos. 

Let op! Deze boot vaart enkel van mei tot oktober en enkel in de zomer ook in het weekend. Vaart de boot niet wanneer jij op stap wil? Dan kan je het fietspad langs het kanaal volgen tot in Park Drie Fonteinen (30min.) of vertrekken vanuit het station van Vilvoorde (daar vind je ook een fietspunt om een fiets te huren). 

Adres: halte Sainctelette – Havenlaan 6
Route: vind hier de korte route (2km) tussen het station en de opstapplaats
Prijs: €3, de fiets neem je voor een euro extra mee op de boot.
Meer info vind je hier 

De tweede helft van je route leg je af met de fiets of te voet en met het openbaar vervoer. Onze route neemt eerst de boot, gaat vervolgens langs Grimbergen en tot slot langs Plantentuin Meise. Je kan de tocht natuurlijk ook in de andere richting afleggen. De laatste boot aan Vilvoorde centrum - Steenkaai vertrekt om 16 uur.

Met de fiets 

Je hebt verschillende mogelijkheden om je fiets ter plaatsen te hebben:

  1. Je neemt je fiets mee in de trein (je betaald hiervoor een supplement via een apart ticket) of met je wagen.
  2. Je neemt een goedkoop abonnement bij Bluebike en je neemt je huurfiets voor een dagje aan het station. 

Volg onderstaande knooppunten met de fiets. Ze brengen je eerst langs Grimbergen en vervolgens langs de plantentuin van Meise. 

Knooppunten: 76 – 72 – 38 – 39 – 40 – 41 – 42 – 82
Knooppunt 76 vind je ter hoogte van Brusselsesteenweg 63 (ten noorden van park Drie Fonteinen) Op knooppunt 82 verlaten we het gesignaleerde knooppuntennetwerk. We rijden terug naar het station via fietssnelweg Asse-Brussel (F212), het Koning Boudewijnpark, de groene Prudent Bolslaan en Tour en Taxis op onderstaande virtuele knooppunten. 

Virtuele knooppunten: 83 – 15 – 13 – 2 – 1
Totale Afstand: 25km 

Bekijk, print of download je route hier


Met het openbaar vervoer en te voet 

Een wandeling van 9km brengt je van Park Drie Fonteinen via Grimbergen naar de Plantentuin in Meise. Hiervoor kan je onderstaande virtuele knooppunten volgen. Opgelet, deze knooppunten bestaan enkel virtueel en zijn dus niet bewegwijzerd op het terrein. Je volgt ze met behulp van de navigatiemodus in de Wandelknooppunt app, met behulp van een kaart of door het downloaden van een GPX-bestand voor gebruik op een wandel-GPS. 

Virtuele knooppunten: 9 – 99 – 98 – 97 – 96 – 623 – 624 – 60 – 6 – 601 – 600 – 50
Afstand: 9km 

Na je bezoek aan de plantentuin neem je bus 250 of bus 251 (halte Meise Plantentuin) terug naar Brussel Noord (30min, om het half uur).


BEZIENSWAARDIGHEDEN 

STOP Park Drie Fonteinen

Aan fietsknooppunt 76 en virtueel wandelknooppunt 9 

Park Drie Fonteinen

Het domein dankt zijn naam aan een fontein die in 1561 werd opgericht na de aanleg van het kanaal Brussel-Rupelmonde, om te voorzien in drinkwater voor de schippers. Het kasteel is omringd met een mooi aangelegd park van 50 ha groot, met een pracht van een Engelse landschapstuin. Tussen de oranjerie en de plaats waar het kasteel vroeger stond, werd de huidige Franse tuin aangelegd. Vandaag vind je er een fijne speeltuin voor de kinderen, een brasserie waar je iets kan eten en drinken en enkele sportclubs. 

Je bent hier eveneens vlakbij het centrum van Vilvoorde waar je enkele gezellige eet- en drinkadresjes vindt. Wie tijd heeft kan een kort ommetje maken langs de stemmige Grote Markt en de laatgotische Onze-Lieve-Vrouw-van-Troostkerk in de Leuvensestraat. 

Adres: tussen Beneluxlaan (32) en Brusselsesteenweg, 1800 Vilvoorde
Meer info vind je hier 


STOP Grimbergen 

Net voor fietsknooppunt 38, aan virtueel wandelknooppunt 6 

Prinsenkasteel

Grimbergen staat bekend voor het gelijknamige bier van zijn abdij. De abdij van Grimbergen, de oudste nog bewoonde norbertijnenabadij van de wereld, werd waarschijnlijk tussen 1124 en 1128 door de Heilige Norbertus gesticht. Naar aanleiding van de Franse Revolutie werd in 1798 de abdij tot op de grond afgebroken, alleen de kerk, de pastorie, een stuk van de boerderij en de oude ingangspoort bleven gespaard. Hoewel de abdij zelf niet publiek toegankelijk is, is de bijhorende basiliek dat wel. Het interieur van de Sint-Servaasbasiliek is bijzonder rijkelijk gedecoreerd en er worden regelmatig (orgel)concerten gegeven. 

Op tien minuutjes stappen van de Abdij vind je het prinsenbos, een gezellig parkje met ruïnes van het 14e eeuwse prinsenkasteel. Ook het MOT kan je hier bezoeken. Het is een echt doe-museum over oudere technieken dat de nadruk legt op alles wat gebeurt met de kracht van spieren, wind of water. 

Wie wil kan ook kort even afwijken om langs de groene rustpunten van de Maalbeek te fietsen of te wandelen. Je komt er verschillende watermolens tegen. Een aantal zijn omgevormd tot brasserie, de Tommenmolen is hier een mooi voorbeeld van. Hier kan je niet anders dan even te pauzeren met een fris abdijbier: een Grimbergen en dat in de gemeente Grimbergen. Dat kan niet iedereen zeggen natuurlijk! 

Adres: Sint-Servaasbasiliek - Kerkplein 1, 1850 Grimbergen
Ruïne prinsenkasteel en MOT - Guldendal 20, 1850 Grimbergen
Meer info over het MOT vind je hier 


STOP Plantentuin Meise

Aan fietsknooppunt 40 en wandelknooppunt 50 

Plantentuin Meise

De Plantentuin Meise is een van de grootste plantentuinen ter wereld en herbergt 18.000 soorten planten. Het zal je dan ook niet verwonderen dat je hier al snel twee uur zoet bent met het kuieren tussen de bomen en planten van dit park met internationale allure. Midden in het domein bevindt zich het kasteel van Boechout dat in de 19e-eeuw werd opgetrokken. Daarnaast vind je op het domein ook nog het serrecomplex met de Victoriakas dat één van de mooiste in Europa is en ongeveer 1 ha groot. Wie honger of dorst heeft gekregen van al dat fietsen en wandelen, kan terecht in de Oranjerie (in het weekend) of op één van picknicktafels op het binnenplein van het Pachthof indien je zelf iets mee bracht. 

Adres: Nieuwelaan 38, 1860 Meise
Openingsuren: Zomer (15/03- 14/10): 9.30 - 18.30 u, laatste toegang 17.30 u. Winter (15/10 – 14/03): 9.30 - 17 u, laatste toegang 16.30 u.
Toegang: Standaardtarief: €9, korting voor o.a. kinderen en studenten
Meer info vind je hier


EET- EN DRINKGELEGENHEDEN ONDERWEG 

Brasserie drie fonteinen (Park 3 fonteinen, Vilvoorde)

Nabij fietsknooppunt 76 en virtueel wandelknooppunt 9
Adres: Beneluxlaan 32, 1800 Vilvoorde. Tel. 02 251 95 73
Openingsuren: Alle dagen open vanaf 12u 

Tommenmolen (Grimbergen)

900m van Sint-Servaas basiliek, tussen virtuele wandelknooppunt 601 en 628
Adres: Tommenmolenstraat 18, 1850 Grimbergen. +32 (0)2 269 70 84
Openingsuren: Alle dagen uitgezonderd donderdag open vanaf 11u ’s 

Gravenmolen (Grimbergen)

Aan fietsknooppunt 39 en virtueel wandelknooppunt 69
Adres: ‘s Gravenmolenstraat 70, 1850 Grimbergen. +32 (0)2 269 11 65
Openingsuren: Alle dagen uitgezonderd woensdag open vanaf 12u (11u in het weekend en op vrijdag) 

Oranjerie (Plantentuin Meise)

Openingsuren: Enkel open tijdens weekends en schoolvakanties, van 12 u tot 16 u
Drankautomaat of warme drank steeds beschikbaar in de tuinwinkel (binnenplein Pachthof)