Maatregelen Covid 19

De nationale maatregelen omtrent COVID 19 hebben een grote impact op ons dagelijks leven en op de toeristische sector. Toerisme Vlaams-Brabant volgt de maatregelen die werden vastgelegd door de Nationale Veiligheidsraad. Hoewel de Veiligheidsraad de eerste fase van het exitplan afkondigde, raden ze nog steeds aan om maximaal thuis te blijven en zoveel als mogelijk contact buiten het gezin te vermijden.

 • Fysieke activiteiten en wandelingen worden aangemoedigd mits inachtname van de social distancing maatregelen. Deze activiteiten zijn toegestaan voor de noodzakelijke duur om ze uit te oefenen. Na de uitoefening van de activiteiten is de terugkeer naar huis verplicht.
  In het kader van deze activiteiten moet men permanent in beweging zijn. Het is bijvoorbeeld verboden om in de parken te gaan zitten, te picknicken of te zonnebaden.
  Ten aanzien van zwangere vrouwen en ouderen moet er tolerantie aan de dag gelegd worden. De maatregel mag ook niet strikt toegepast worden op mensen met een beperkte mobiliteit of een mentale handicap.
 • Voor de activiteiten mogen enkel rijwielen (met inbegrip van elektrische fiets) en niet gemotoriseerde voortbewegingstoestellen worden gebruikt. Deze beperking is niet van toepassing voor personen met een beperkte mobiliteit.
 • Je mag de wagen nemen om naar het startpunt van een wandeling, fietstocht, een park of bos te gaan. Enkel beperkte verplaatsingen zijn toegestaan (men blijft dus in de eigen omgeving).
Zie de richtlijnen van het Nationale Crisiscentrum Federale Overheid hier.


Wat betekent dit voor jouw bezoek aan onze provincie?

Wandelen

Parken, bossen en natuurgebieden blijven open. Je kan dus nog steeds komen genieten van onze landschappen tijdens een wandeling.
Hou daarbij wel volgende richtlijnen aan:

 • Afstand is de belangrijkste regel.
 • Je gaat het best alleen of in gezinsverband wandelen of met max. 2 vrienden. Vermijd wandelingen met ouderen of anderen uit de risicogroepen.
 • Hou best minimaal twee meter afstand van anderen.
 • Ga terug naar huis als het in het bos of natuurgebied in kwestie te druk is, zoek een andere plek op of kom op een rustiger moment terug.
 • Sommige speeltuinen en –bossen zijn opnieuw geopend. Toegang is voorbehouden voor kinderen tot en met 12 jaar. De volwassenen die de kinderen begeleiden respecteren de regels van social distancing.
 • Verder gelden de normale regels: op paden blijven en geen natuurgebieden of bossen betreden die niet publiek toegankelijk zijn.

Fietsen

Ons fietsnetwerk is vrij toegankelijk net als onze bewegwijzerde sportieve routes. Hou je ook hier aan de richtlijnen om er niet in groep op uit te trekken.

Culturele bezienswaardigheden

Musea en culturele attracties (bijv. kastelen) mogen hun deuren openen sinds 18 mei. Er zijn specifieke afspraken van toepassing om een bezoek in goede banen te leiden dus neem daarvoor een kijkje op de website van de bezienswaardigheid.

Wat kan niet meer?

Cafés en restaurants blijven nog zeker tot 8 juni gesloten. Toeristische infokantoren blijven nog steeds gesloten. Hou er dus rekening mee dat de vermelde openingsuren op onze website tot dan niet van toepassing zijn.
Alle recreatieve, sportieve, culturele en folkloristische activiteiten en evenementen werden geannuleerd of uitgesteld, ongeacht hun omvang.

We volgen de instructies van de federale overheid verder op. Hou het intussen veilig en voorzichtig. Volg altijd en overal de voorgeschreven hygiënemaatregelen en dan hopelijk tot binnenkort in Vlaams-Brabant.