Wandelen

Wandelgebieden

Wandelgebieden

Vlaams-Brabant heeft een waaier aan prachtige, uitgestippelde wandelingen. Ze zijn gegroepeerd in wandelgebieden.  Voor elk wandelgebied is een wandelgids beschikbaar waarin een 20-tal wandelingen worden beschreven. In vier van deze wandelgebieden worden wandelnetwerken volgens knooppuntensysteem gerealiseerd.

Overzicht wandelgebieden 2012-2013 [PDF, 1 bladzijden, 335,16 KB]

Wandelnetwerken

Wandelnetwerk

Naar analogie met het fietsnetwerk, stippel je op een wandelnetwerk zelf je wandeltocht uit. Het wandelnetwerk bestaat uit wandellussen van een 5-tal km. Daar waar de wandeltrajecten elkaar kruisen wordt een knooppunt geplaatst. De knooppunten zijn genummerd. Aan de hand van de wandelkaart noteer je de nummers van de knooppunten waar je langs komt in de juiste volgorde. Het startpunt kies je zelf, net zoals de lengte van je tocht en je eindbestemming.  Onderweg volg je de rechthoekige, rood-witte borden langsheen je route.

Niet alle wandelgebieden komen in aanmerking voor realisatie van een wandelnetwerk. In Vlaams-Brabant zijn volgende wandelnetwerken beschikbaar:

Themawandelingen

Zeshoekig rood-wit bord

De bewegwijzerde wandelpaden in Vlaams-Brabant zijn nauwelijks te tellen. De rood-witte zeshoekige bordjes van de vele themawandelingen brengen je naar een aantal verrassende en unieke locaties. De afstand van de wandelingen varieert van 6 tot 15 km. Je volgt de bewegwijzering in één richting.

Naast de lusvormige wandelingen zijn er de uitgestippelde wandelroutes op de wandelnetwerken. Ze vormen de ideale manier om een wandelnetwerk te leren kennen. De wandelingen op het netwerk kan je in twee richtingen doen. De kaartjes van de wandelroutes zijn gratis beschikbaar.

Alle downloadbare wandelroutes
Alle wandelgidsen van Vlaams-Brabant

GR-wandelen

Wegwijzers Grote Routepaden

Grote Routepaden of GR-paden zijn wandelroutes over lange afstand. Je volgt de wit-rode of geel-rode markeringen en je komt langs de mooiste stukjes van België, doorheen natuurgebieden met bos en heide, veldwegen en andere landelijke elementen.

Naast de gewone GR's die een doorgaand karakter hebben en regio's met elkaar verbinden, zijn er ook Streek-GR's. Een Streek-GR is een meerdaagse rondwandeling met een sterk regionaal karakter en is herkenbaar aan de geel-rode markering. Vlaams-Brabant beschikt over 2 dergelijke meerdaagse wandelingen: de Streek-GR Dijleland en de Streek-GR Hageland. In 2013 is de Streek-GR Groene Gordel beschikbaar.

De topogids Streek-GR Dijleland
De topogids Streek-GR Hageland

Meer info over de GR-paden: www.groteroutepaden.be