Bezoekerscentrum & watermolen Rufferdinge

Wat?

  • De graanwatermolen Rufferdinge in Landen dankt zijn naam aan de Frankische edelman en grondbezitter Rupert of Ruffer.
  • De watermolen heeft gedraaid tot in 1966. Tot 1924 werd hier ook bier geproduceerd.
  • Sinds april 2006 is het molengebouw gedeeltelijk ingericht als Bezoekerscentrum. Het vormt een ideale uitvalbasis om de schatten van de historische stad van Pepijn van Landen te ontdekken.
  • Op hetzelfde adres is ook de toeristische dienst van de stad Landen ondergebracht. 
  • In het gebouw is ook een taverne gevestigd.

De watermolen en het heemmuseum vormen één geheel met sporen die, voor wat Rufferdinge betreft, teruggaan tot de 13e-eeuw. De molen bleef in werking tot 1966, werd nadien aangekocht door de Provincie Brabant en gerestaureerd.
Het is een eerder zeldzame watermolen van het bovenslagtype, waarvan het spaarbekken nu kunstmatig van water wordt voorzien door middel van een pomp die water put uit de 3 meter lager liggende Molenbeek. Naast de steenzolder, nu gebruikt als tentoonstellingszaal, bevindt zich een hijsinstallatie met een gaffelwiel zodat men de graanzakken vanaf de straatkant naar boven kon trekken. Daarna werd het graan op de luizolder uitgezuiverd om het tenslotte te malen op de steenzolder. Men kon hier 5 verschillende soorten meel produceren en er werd zelfs voor verlichting gezorgd. Het herenhuis naast de molen dient als provinciaal trefcentrum waarin de collectie gebruiksvoorwerpen van het molenhuis en een rijke verzameling opgegraven archeologisch materiaal wordt getoond.

Meer info

Bezoekerscentrum & watermolen Rufferdinge

Molenbergstraat 4
3400 Landen

Contact

Molenbergstraat 4
3400 Landen
Tel. +32 (0)11-88 34 68
Fax +32 (0)11-83 27 62
diensttoerisme@landen.be
www.landen.be

Open

Openingsuren bezoekerscentrum: toeristisch seizoen (Pasen tot september) van 13 tot 16.30 uur, weekend van 14 tot 17 uur, juli en augustus ook van 9 tot 12 uur, buiten toeristisch seizoen van 13 tot 16 uur. Maandagen, feest- en brugdagen gesloten.

Rondleidingen

Rondleidingen met gids mogelijk

Bereikbaarheid

Auto

Via de E40-snelweg Brussel-Luik, uitrit 28.

Bus

Meer info: www.delijn.be.

Trein

Meer info: www.b-rail.be.

Parkeren

Parkeergelegenheid: ja

Toegankelijkheidslabel

Ja, meer info: www.toegankelijkreizen.be

No label found for: tb.patio.addthisbutton.alt

Bezoekerscentrum Rufferdinge (foto: Toerisme Landen) Bezoekerscentrum Rufferdinge (foto: L. loeckx) Pepijn van Landen (foto: L. Loeckx)